StoryEditor

Citlivé sado-maso na Malej scéne

06.02.2006, 23:00

O láske a sexe sa zvyčajne hovorí a píše v súvislosti s mladými ľuďmi. Akoby v zrelom veku už neexistovali. Uznávaný fínsky dramatik Bengt Ahlfors, píšuci po švédsky, čoskoro dovŕši sedemdesiatku, no vo svojej tvorbe je veľmi nekonformný. V drámach sa nevyhýba téme telesnej žiadostivosti ani u hrdinov staršej generácie, u ktorej zvykne dominovať celkom iný druh problémov. Bengt Ahlfors nášmu divákovi nie je neznámy. Bratislavská scéna Slovenského národného divadla už uviedla jeho inscenácie Divadelná komédia a Ale, ale, pani plukovníková (ktorá figuruje aj v súčasnom repertoári).
Medzi jeho hlavné témy patrí vzťah muža a ženy. V prípade najnovšej hry Posledná cigara odkrýva dlhoročnú manželskú neveru, spojenú so sadomasochistickými praktikami. Hoci ide o dráždivý materiál, nemožno hovoriť o nejakej obscénnosti či zvrhlosti. Počas celého predstavenia nezaznie jediné vulgárne slovo. Ahlfors vie o divadle veľa, pozná hercov, veď sám ním bol dlhé roky, tiež bol dramaturgom a režisérom. Vie, kedy si rozbehnutý dej vyžaduje nečakaný zvrat, aby príbeh nepôsobil fádne a nalinajkovane. Trápiť sa nad tým, do akého žánru zaradiť aktuálne predstavenie, by bolo zbytočné. Chvíľami je Posledná cigara komédia až fraška, chvíľami dominujú sekvencie vážneho dialógu.
V trojuholníku miernej komédie s vážnym dramatickým napätím sa ocitne starší manželský pár -- bývalý riaditeľ školy na dôchodku, jeho zákonitá manželka, bývalá knihovníčka, a ich najlepší, dlhoročný priateľ -- luteránsky farár, vdovec, ktorý ich kedysi sobášil. Každý z nich čosi tají. Starý učiteľ zakázané cigary, manželka s milencom ich dlhoročný pomer. Napriek mimoriadne napätej situácii dochádza k množstvu komických situácií, na ktorých sa divák (keďže sa ho to bezprostredne netýka) výborne pobaví.
Emil Horváth sa k režírovaniu škandinávskeho autora dostal už po tretíkrát -- režijne viedol aj jeho predchádzajúce dve inscenácie v Slovenskom národnom divadle. Svojím herectvom spolu s vynikajúcimi výkonmi Emílie Vášáryovej ako jeho neverenej manželky i jej milenca -- farára v podaní Štefana Bučka, ale aj jeho dcéry, ktorú hrá Ingrid Timková, si opäť získajú sympatie divadelného publika.
Komediálnu drámu Posledná cigara v preklade Petra Kerlika zaradil dramaturg Martin Porubjak do repertoáru Činohry SND, uvádza ju Malá scéna.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 01:33