StoryEditor

Peter Grimes má šancu osloviť súčasného diváka

06.06.2005, 00:00

"Premiéra opery Benjamina Brittena Peter Grimes je ďalším krokom v napĺňaní zámeru dramaturgie SND uvádzať diela dvadsiateho storočia. S hrdosťou môžem povedať, že v troch desiatkach titulov, ktoré Opera SND uvádza, má hudba minulého storočia dnes už nezastupiteľné miesto," povedal šéfdramaturg Opery Pavol Smolík. Dodal, že Britten je britským klasikom, ku ktorému sa vraciame po šesťdesiatich rokoch.
V centre pozornosti skladateľa stojí Peter Grimes -- rybár, ktorý je po konfrontácii so smrťou nespravodlivo odsúdený, ponížený, odvrhnutý na okraj spoločnosti. Téma vášne, túžby, ľudských konfliktov a samoty uprostred spoločnosti je aktuálna aj v súčasnosti. Symbióza príbehu v réžii Martina Bendíka s originálnym hudobným jazykom v hudobnom naštudovaní šéfdirigenta Jaroslava Kyzlinka sľubuje hlboký umelecký zážitok. V hlavných úlohách sa okrem domácich sólistov predstavia aj významní hostia: Jan Vacík a Yvetta Tannenbergerová. Extrémne náročné zbory naštudovala zbormajsterka Naďa Raková.
Chór tu pôsobí nielen ako zbor, ale komentuje celé dianie a v mnohých scénach pôsobí exponovane. Podľa šéfdirigenta Kyzlinka, z hudobného hľadiska je opera príťažlivá a ilustratívna. Známymi interlúdiami (uvádzajú sa samostatne na koncertoch) Britten nezaprel v sebe symfonika. Je to odvážny titul, náročný v tempe, rytme, zložitý v rôznych orchestrálnych skupinách -- podobný náročný titul Opera SND ešte neuvádzala.
"Často robím celú výpravu sama," hovorí scénografka Alexandra Grusková. "Tentoraz pracujem s kostýmovou výtvarníčku Monou Hafsahl. Fiktívny príbeh sme umiestnili do industriálneho prostredia prístavu na severe Európy. Vo zvláštnej filmovej podobe premietame rôzne sekvencie pochmúrnej atmosféry mora a morského prostredia, kde hrá dôležitú úlohu vietor, dážď, búrka..." Scénografky pracovali s rôznymi materiálmi, ktoré vytvárajú nevľúdne prostredie. V momentoch nádeje a vášne sa však objavujú aj výrezy, scény, plochy, štvorce a výrazné kostýmy vo fialovej a ostro červenej farbe. "Dráma má silnú emóciu. Vnímam ju ako kompaktné a celistvé dielo vo všetkých zložkách. Hudba je veľmi chytľavá, komunikatívna napriek tomu, že je moderná. Má šancu osloviť súčasného diváka," dodáva Grusková.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 17:14