StoryEditor

Verejné obstarávanie

18.08.2005, 00:00

Aké pravidlá sa vzťahujú podľa zákona o verejnom obstarávaní na podnikateľov tvoriacich jednu skupinu ako uchádzača? Zaujímalo by ma aj to, že keď si obstarávateľ stanoví osobné preberanie súťažných podkladov, či musia byť pri preberaní prítomní všetci zástupcovia skupiny, alebo stačí, ak súťažné podklady prevezme len jeden člen za celú skupinu.
-- Skupinou uchádzačov vo verejnom obstarávaní sa zaoberá § 32 zákona č. 523/2003 Z. z. o verejnom obstarávaní. Ustanovenie tohto paragrafu vychádza zo smerníc Európskeho spoločenstva. Jeho podstatou je umožniť dodávateľom najmä pri zložitých službách a prácach, ktoré nedokáže zabezpečiť sám, vytvoriť zoskupenie viacerých uchádzačov, ktorí spoločne predkladajú ponuku. Obstarávateľ nesmie vyžadovať od takejto skupiny, aby vytvorila určitú právnu formu do predloženia ponuky. Ale môže tak urobiť, ak bola prijatá ponuka skupiny, a vytvorenie určitej právnej formy je potrebné pre riadne plnenie zmluvy.
Ak ponuku predkladá skupina podnikateľov, každý subjekt tvoriaci túto skupinu predkladá doklady, ktorými preukazuje splnenie podmienok účasti podľa § 29 zákona o verejnom obstarávaní (tzv. morálne predpoklady účasti), ale dôkazy o ekonomickom a finančnom postavení, ako aj technickej spôsobilosti (§ 30), sa predkladajú z hľadiska výkonu a zodpovednosti za plnenie budúcej zmluvy spoločne za celú skupinu.
Je pravda, že na verejnom obstarávaní sa môže zúčastniť len uchádzač, ktorý prevzal súťažné podklady. V prípade, ak obstarávateľ odovzdáva súťažné podklady uchádzačom osobne, stačí, ak skupinu zastúpi jeden člen. Ten však musí obstarávateľovi oznámiť, že zastupuje skupinu uchádzačov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. september 2024 15:27