StoryEditor

Poľsko musí prijať euro, keď splní kritériá

13.11.2006, 23:00

Poľsko nemá na výber, či vstúpi alebo nevstúpi do eurozóny, na prijatie jednotnej meny sa totiž zaviazalo v zmluve o pristúpení k Európskej únii (EÚ), vyhlásila v pondelok Európska komisia (EK). "Povinnosti, ktoré Poľsku vyplývajú z členstva v EÚ, sú jasné. Krajina prijme euro, keď splní konvergenčné kritériá," povedal hovorca EK Johannes Laitenberger. Komisia tak reagovala na avizovaný plán Poľska usporiadať o vstupe do eurozóny referendum.
Poľská ministerka financií Zyta Gilowska nedávno informovala o zámere usporiadať referendum o prijatí eura. Podľa nej by krajina mala splniť kritériá na prijatie európskej meny v roku 2009, pričom avizované referendum by sa malo uskutočniť v roku 2010. Už v októbri spomínal možnosť všeľudového hlasovania o eure poľský prezident Lech Kaczynski.
Finančné trhy na diskusie o referende nereagovali. "V prípade Poľska je prijatie eura asi ešte vzdialenejšie, ako je tomu v ČR," myslí si ekonóm spoločnosti Next Finance Vladimír Pikora. Ako zdôraznil, pred vstupom do eurozóny sa musí krajina udržať v mechanizme výmenných kurzov najmenej dva roky. Z toho vyplýva, že pokiaľ by sa referendum uskutočnilo v navrhnutom čase, Poliaci by mohli euro prijať najskôr v roku 2012.
Prijať euro sa zaviazalo všetkých desať krajín, ktoré vstúpili do EÚ v roku 2004. Len dve krajiny EÚ si formálne zabezpečili výnimku z povinnosti prijať spoločnú európsku menu, a to Veľká Británia a Dánsko. Povinnosť vstupu do eurozóny sa tak týka aj Švédska, ktoré euro odmietlo v referende v roku 2003, a témou spoločnej meny sa nemieni zaoberať pred rokom 2010.
Kritériá na vstup do eurozóny pre kandidátsku krajinu zahŕňajú nízku infláciu a úrokové sadzby, stabilitu meny, deficit verejných financií pod tromi percentami hrubého domáceho produktu (HDP), štátny dlh nižší ako 60 percent HDP a nezávislosť centrálnej banky.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. október 2024 15:25