StoryEditor

Briti chcú znižovať dane

21.03.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Britský minister financií Gordon Brown včera vo svojom pravdepodobne poslednom rozpočte oznámil, že plánuje od budúceho roka znížiť dane z príjmu pre firmy aj fyzické osoby. Experti označili rozpočet za nečakanú a radikálnu reformu celého systému.
Brown, ktorý pravdepodobne v polovici roka prevezme kreslo premiéra, v rozpočte ponúkol pre Britániu finančný plán nielen na nasledujúci finančný rok, ktorý sa začína 6. apríla, avšak v niektorých prípadoch až do roku 2012, teda ďaleko za parlamentné voľby, ktoré by mali byť v roku 2009. Brown počíta s infláciou do dvoch percent v každom z nasledujúcich troch rokov. Hospodársky rast by mal byť podľa neho v tomto roku 2,75 až 3,25 percenta a v nasledujúcom roku 2,5 až tri percenta.
Najväčším prekvapením rozpočtu bol sľub zníženia dane pre jednotlivcov z terajších 22 na 20 percent. Považuje sa to za priamo hodenú rukavicu opozičným konzervatívcom, ktorí až do dneška tvrdili, že daň znižovať nemôžu, ani keby prevzali vládu. "Je to najnižšia základná sadzba za posledných 75 rokov," povedal minister. Brown však zároveň zrušil doterajšiu desaťpercentnú sadzbu, ktorou sa zdaňovalo prvých niekoľko tisíc libier príjmu každého jednotlivca. Podľa prvých expertných výpočtov tak zaťažil rozpočet celkovo iba miliardou libier, ale získal pritom obrovský politický kapitál.
Minister súčasne znížil aj daň pre podniky z 30 na 28 percent, no zároveň zvýši daň pre malé firmy rovnako o dve percentá. Brown sľúbil výraznú pomoc rodinám s deťmi a dôchodcom. Zvýšil tiež sumu, ktorú vláda vyčlení na pomoc ľuďom, ktorých súkromné penzijné fondy nedávno skrachovali. Počas nasledujúcich rokov sa zhruba o percento zvýši podiel výdavkov na školstvo.
Brown venoval veľkú pozornosť fiškálnym opatreniam na pomoc v boji proti globálnemu otepľovaniu. Chce navrhnúť Európskej únii, aby všetok tovar, ktorý podporuje úsporu energie v domácnostiach, bol zaradený do nižšej sadzby dane z pridanej hodnoty. Zvýšil daň na pohonné látky a cestnú daň pre najväčšie osobné automobily. Okrem toho chce fiškálnymi opatreniami podporiť ekologicky "neutrálne" domy.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 17:59