StoryEditor

Burzu a kapitálový trh čakajú zmeny

08.01.2006, 23:00
Burzu cenných papierov v Bratislave čakajú tento rok viaceré zásadné zmeny. Od nich bude závisieť ďalší vývoj burzy aj kapitálového trhu. Spojenie burzy a Centrálneho depozitára cenných papierov SR by malo zefektívniť kapitálový trh. Vlani na slovenskom kapitálovom trhu podľa neho "pretrvávala agónia".

Burzu cenných papierov v Bratislave (BCPB) čakajú tento rok viaceré zásadné zmeny. Od nich bude závisieť ďalší vývoj burzy aj kapitálového trhu. "Spojenie burzy a Centrálneho depozitára cenných papierov SR by malo zefektívniť kapitálový trh. Služby pre účastníkov trhu by mali zlacnieť a mali by sa poskytovať štandardné služby," konštatuje výkonný riaditeľ Asociácie obchodníkov s cennými papiermi Róbert Kopál. Vlani na slovenskom kapitálovom trhu podľa neho "pretrvávala agónia".

Málo obchodov s akciami
Na burze sa vlani uskutočnili obchody za viac ako jeden bilión korún, čo je 132-percentný medziročný nárast. Objem obchodov s akciami však klesol o 90 percent na 2,1 miliardy korún. Takmer všetky obchody sa uskutočnili s dlhopismi. Slovenský akciový index SAX ukončil rok na hladine 413,31 bodu a od konca predchádzajúceho roka si polepšil o 26,5 percenta.
"Akciový index rástol, aj zobchodované objemy sú vysoké. Takže to vyzerá pozitívne. Podstatu kapitálového trhu -- čím je obchodovanie s akciami -- však nemožno hodnotiť pozitívne. Na trhu sa neobjavili takmer žiadne nové akcie, pretrvávala agónia," konštatuje Kopál.
V daných podmienkach, keď málokto verí v akúkoľvek perspektívu kapitálového trhu, sa však podľa generálnej riaditeľky BCPB Márie Hurajovej dá uplynulý rok hodnotiť vcelku pozitívne. "Podarilo sa nám nielen prežiť, ale aj výrazne zvýšiť objemy obchodovania a hospodársky rok ukončiť so ziskom," argumentuje.

Akcií je čoraz menej
Vlani burza ukončila obchodovanie so 76 emisiami akcií. Väčšinou o vyradenie požiadali samotní emitenti, 17 spoločností však burza vylúčila pre nesplnenie zákonnej informačnej povinnosti za rok 2004. "Plnenie informačných povinností sa zlepšuje a počet vylúčených emitentov pre zanedbanie tejto povinnosti v posledných rokoch rapídne klesol," hodnotí Hurajová. Kvalita ročných a polročných správ v prípade mnohých nekótovaných spoločností je však podľa nej stále nízka. Väčšina emitentov sa totiž domnieva, že vstupom na burzu cenných papierov sa ich cesta k investorom skončila.
V súčasnosti sa môže na BCPB obchodovať s 264 emisiami akcií 239 emitentov, z toho päť emisií je umiestnených na kótovanom hlavnom a osem na kótovanom paralelnom trhu. Výraznejšiemu obchodovaniu však pri väčšine akcií bráni značne koncentrovaná akcionárska štruktúra týchto spoločností.
Burzu čaká privatizácia
Burza cenných papierov sa v najbližších týždňoch stane vlastníkom centrálneho depozitára prostredníctvom Fondu národného majetku SR (FNM), ktorý v nej tak získa majoritu. Väčšinový balík akcií burzy fond následne ponúkne účastníkom kapitálového trhu. Predkupné práva súčasných akcionárov burzy by pritom mali byť rešpektované. "Zástupcovia okolitých búrz už niekoľkokrát vyjadrili záujem o možný majetkový vstup do bratislavskej burzy. Očakávame, že sa ich záujem odzrkadlí aj v medzinárodnom tendri," skonštatoval ešte v závere minulého roka generálny riaditeľ sekcie finančného trhu na ministerstve financií Vladimír Dvořáček. Transakčné dokumenty týkajúce sa predaja burzy by sa mali podľa plánov ministerstva podpisovať koncom leta.
"V médiách boli uverejnené stanoviská predstaviteľov tak pražskej, ako aj varšavskej burzy, ktorí zatiaľ nevidia výhody takéhoto prepojenia a snažia sa posilňovať svoju vlastnú pozíciu v rámci regiónu," uvádza Hurajová. "Pokiaľ ide o našu burzu, zámerom ministerstva financií je ponúknuť podiel, ktorý nadobudne FNM, na predaj strategickému investorovi. Preto je pre nás dôležité v prvom rade urobiť všetko pre to, aby sme si najskôr sami vyriešili všetky problémy kapitálového trhu a tak vytvorili podmienky na zvýšenie predajnej ceny burzy do budúcnosti," dodáva.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
10. máj 2024 10:19