StoryEditor

Fondy amerických akcií rástli najviac

21.02.2006, 23:00
Bratislava (hn/Henrieta Kiššová)
Prvenstvo vo výkonnosti podielových fondov si za uplynulý týždeň odniesli fondy amerických akcií. Po prepočítaní na koruny si pripísali viac ako dve percentá. Úspešné boli aj fondy investujúce na akciových troch strednej a východnej Európy. Tie sa za týždeň posilnili v po prepočte na koruny o 1,7 percenta.

Americké akcie rástli
Fondy amerických akcií sa zhodnotili v priemere o 2,2 percenta. Na amerických akciových trhoch vyústili vynikajúce makroekonomické čísla do silnej rastovej reťaze - zisky si pripísali akcie zo všetkých priemyselných sektorov. Najmenší prírastok zaznamenal pre klesajúce ceny ropy energetický sektor. Nad investormi sa však vznášal tieň obáv, súvisiaci s menovou politikou centrálnej banky. "Limitujúcim faktorom pri ďalšom raste akcií v USA môžu byť ďalšie kroky centrálnej banky Fed," myslí si portfóliový manažér VÚB Asset Managementu Jaroslav Kardoš. Prezident centrálnej banky Ben Bernanke sa totiž pred Kongresom vyjadril, že pokračujúci rast americkej ekonomiky pravdepodobne povedie k zvyšovaniu základných sadzieb v snahe pribrzdiť infláciu.

Západoeurópske akcie
Západoeurópske akciové fondy si pripísali v priemere 0,6 percenta. Ich výkonnosť mierne pribrzdilo zhodnotenie koruny oproti euru. "Západoeurópske akcie otvorili nový týždeň silným rastom. Neskôr sa síce pozitívny vývoj trhov spomalil, ale nezastavil sa, takže celý región si podľa portfóliovej manažérky Investičnej a Dôchodkovej Kataríny Antoničovej dokázal z týždenného hľadiska pripísať slušný zisk. Správou týždňa bol 0,3-percentný rast ekonomiky eurozóny v štvrtom kvartáli, ktorý naznačil, že ekonomika regiónu sa uspokojivo zotavuje. Slabé správy však poskytla Veľká Británia, ktorá zverejnila rekordný rast cien ekonomických vstupov, dvanásty za sebou idúci rast miery nezamestnanosti a silný pokles januárových maloobchodných tržieb.

Rozvíjajúce sa trhy
Stredoeurópske akciové fondy sa v priemere posilnili o 1,7 percenta. Stredoeurópsky región má za sebou ďalší rastový týždeň, zhodnotili sa všetky trhy. Najvýraznejší prírastok zaznamenali koncom týždňa po tom, ako makrodáta naznačili solídny rast ekonomiky celého regiónu. Ázijský akciový trh pokračoval v miernom poklese. "Ázijské akciové fondy v priemere stratili v dolároch nevýrazných 0,15 percenta," uviedol portfóliový manažér Across Investment Services Miroslav Čamek. Po dvoch stratových týždňoch nabrali latinskoamerické akciové fondy druhý dych. Silná nadviazanosť na ceny surovín sa im podľa Čameka tentoraz vyplatila.

Korunové fondy
Dlhopisové korunové fondy stratili za týždeň 0,1 percenta a peňažné korunové fondy si pripísali nepatrné zisky. Na dlhopisovom trhu vládlo v úvode uplynulého týždňa pokojné obchodovanie. V stredu zverejnený silný rast ekonomiky však podporil očakávania trhu pokiaľ ide o zvyšovanie úrokových sadzieb. Zvýšenie sadzieb o 0,25 percenta je už podľa portfóliového manažéra Tatra Asset Managementu Ondreja Vilinoviča v trhu započítané. Výnosy dlhopisov sa tak už minulý týždeň zvýšili. Tento týždeň očakáva portfóliový manažér Asset Managementu Slovenskej sporiteľne Peter Herman len mierne zmeny výnosovej krivky. "Trh už pomaly upriamuje svoju pozornosť na koncomesačné zasadnutie Bankovej rady NBS, kde sa očakáva zvýšenie sadzieb o štvrť percentuálneho bodu. Viac ako samotné rozhodnutie zaváži na trhu prípadný komentár, resp. rétorika predstaviteľov centrálnej banky," dodáva.

Priemerné týždenné zhodnotenie vybraných skupín fondov po prepočte na slovenské koruny k 17. 2. 2005
Skupina fondov %
Peňažné korunové 0,03
Peňažné v cudzej mene -0,09
Dlhopisové korunové -0,06
Euro dlhopisové -0,49
Dolárové dlhopisové 0,58
CEE dlhopisové 0,63
Európske akciové 0,59
Americké akciové 2,17
Globálne akciové 0,89
Technologické akciové 1,19
CEE akciové 1,69
Zmiešané 0,11
Zdroj: Investičná a Dôchodková, správ. spol., a.s., SASS
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 10:28