StoryEditor

Depozitár sa stane súčasťou burzy

12.03.2006, 23:00

Akcionári Burzy cenných papierov v Bratislave (BCPB) v piatok odsúhlasili vloženie majetku Centrálneho depozitára cenných papierov SR (CDCP) do základného imania burzy. Základné imanie burzy sa týmto vkladom zvýši takmer o 202 %, z doterajšej hodnoty 113,85 milióna Sk na 343,584 milióna Sk. HN o tom informovala generálna riaditeľka burzy Mária Hurajová. Do jedného mesiaca sa predpokladá ukončenie všetkých formálnych úkonov spojených so zvyšovaním imania.

Vklad depozitára a privatizácia burzy
Vláda začlenenie depozitára do majetku burzy schválila na prvej tohtoročnej schôdzi. Vlastníkom depozitára je rezort financií. Jeho majetok ocenený poradenskou a audítorskou spoločnosťou KPMG Slovensko na 229,7 mil. Sk sa prostredníctvom Fondu národného majetku SR (FNM) vloží ako nepeňažný vklad do základného imania burzy, čím sa BCPB stane 100-percentným akcionárom depozitára. Fond ako protihodnotu získa nové akcie burzy. Majetková účasť FNM na podnikaní burzy dosiahne po zvýšení základného imania 74,2 %.
Akcie BCPB by mal fond ponúknuť na predaj účastníkom kapitálového trhu v medzinárodnom tendri s rešpektovaním predkupného práva súčasných akcionárov burzy, pričom o podiel v BCPB by sa mali uchádzať aj okolité burzy. V tomto volebnom období sa tak už nestane. Vláda sa vzhľadom na predčasné voľby rozhodla neprijímať už žiadne privatizačné rozhodnutia.

Zefektívniť fungovanie kapitálového trhu
Odborníci z oblasti kapitálového trhu očakávajú od spojenia burzy s depozitárom zefektívnenie činnosti trhu. To očakáva od tohto kroku aj generálna riaditeľka burzy Mária Hurajová. Podľa nej dôjde k zefektívneniu najmä duplicitných činností, ktoré vykonávajú burza aj depozitár. Cieľovým riešením je však predať akcie burzy vo vlastníctve FNM v rámci medzinárodného tendra a podľa nej je teraz najdôležitejšie, aby sa urobili všetky kroky súvisiace s piatkovým schválením zvýšenia základného imania burzy.
Vzhľadom na zastavenie privatizácie sa FNM na dlhšie obdobie stane majoritným akcionárom burzy. Podľa hovorkyne fondu Tatjany Lesajovej sa v projekte privatizácie burzy nepočítalo s tým, že FNM bude dlhšie obdobie majoritným akcionárom burzy. Bezprostredne po vložení majetku depozitára do majetku burzy mal nasledovať medzinárodný tender. "Ak však v období keď FNM bude majoritným akcionárom burzy prídu z burzy podnety, ktoré sa budú musieť riešiť rozhodnutím akcionárov, FNM sa nimi bude zaoberať," uviedla Lesajová k majoritnému podielu FNM v akcionárskej štruktúre burzy.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 10:21