StoryEditor

Slová, ktoré zamestnávajú

14.09.2006, 00:00
Presným a jasne definovaným overovaním pracovných posudkov, vrátane referencií, možno odhaliť skutočný stav vecí, čo vylučuje možnosť, že by o kariérovom osude kandidáta mohol rozhodnúť posudok napísaný zámerne nepravdivo alebo poškodzujúco.

Účtovníčka Katarína si nepadla do oka so šéfkou. Najprv statočne odolávala jej neustálym útokom a nespokojnosti s čímkoľvek, čo urobila, alebo neurobila. Po čase sa rozhodla z firmy odísť.
Hoci jej za spoločnosťou a kolegami bolo ľúto, pomerne rýchlo si vyhliadla nové miesto. Pri pohovore však prišiel problém: Tamojšia personálna riaditeľka od Kataríny žiadala aj pracovný posudok a referencie z predchádzajúceho pôsobiska. Katarína v tej chvíli stratila odvahu a opäť sa začítala do pracovných inzerátov. Bola si istá, že hoci aj jedno slovo napísané rukou súčasnej šéfky by jej dvere do novej kancelárie zabuchlo priamo pred nosom.

Pozor na reputáciu...
Katarína však zrejme spanikárila zbytočne. Personálni konzultanti a sčasti aj Zákonník práce totiž potvrdzujú, že pracovný posudok vo väčšine prípadov doplnený referenciami môže, ale nemusí byť súčasťou osobných materiálov predkladaných pri uchádzaní sa o pracovné miesto. Jediná povinnosť v tejto veci leží na pleciach zamestnávateľa, ktorý je podľa paragrafu 75 Zákonníka práce povinný vydať zamestnancovi pracovný posudok, ale len vtedy, ak ho o to zamestnanec požiada.
V prípade, že sú na pracovisku, z ktorého človek odchádza naštrbené vzťahy, môže sa stať, že kompetentná osoba vypracuje pracovný posudok "tendenčný alebo nie celkom zodpovedajúci skutočnosti." V takomto prípade nedáva dostatočné odpovede na otázky zamestnávateľov, ktoré treba poznať vo výberovom konaní.
Ak je manažér profesionál, nie je smerodajné to, čo uchádzač priniesol, povedal alebo napísal. Presným a jasne definovaným overovaním pracovných posudkov, vrátane referencií, možno odhaliť skutočný stav vecí, čo vylučuje možnosť, že by o kariérovom osude kandidáta mohol rozhodnúť posudok napísaný zámerne nepravdivo alebo poškodzujúco.

...aj posudky sa vyvíjajú
Keďže ľudia sa vyvíjajú a pracujú na sebe a svojom pracovnom štýle, to isté platí aj o príliš starých posudkoch. Ak pracovný posudok nezhodnocuje to, čo by mohlo byť pre potenciálneho zamestnávateľa zaujímavé, možno ho do istej miery považovať za irelevantný. Zdatný nadriadený alebo personalista by však nemal ignorovať ani tento druh informácie. Mali by ho vnímať ako jeden z čriepkov mozaiky, ktorá pomáha vytvoriť si obraz o uchádzačovi.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. september 2024 05:52