StoryEditor

Trestné body za cigarety aj šikanovanie

14.11.2006, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Oblečenie žiakov "musí byť estetické, musí zakrývať ramená aj brucho a sukne nesmú byť kratšie ako po kolená". Topánky musia byť "bezpečné, s nízkymi podpätkami, prísne zakázané sú ihličkové podpätky". Účesy musia byť "tradičné". To sú výňatky zo školského poriadku školy číslo 5 v Bydhošti, kde si pedagógovia dali záležať na opise správneho výzoru žiakov, napísali poľské noviny Gazeta Wyborcza. Náušnice môžu žiaci nosiť len v ušiach -- a to vždy jen jednu v každom uchu, zakázané sú výrazné náušnice a extravagantné šperky. Školský poriadok zakazuje aj používanie mobilných telefónov, žuvanie žuvačiek, jedenie a pitie počas vyučovania, nadávanie, fajčenie a drogy. Za previnenia proti školskému poriadku sa žiakom strhávajú body.
"Každý žiak začína školský rok so sto bodmi. Za zlé správanie sa mu odpočítavajú, za dobré, naopak, pripočítavajú. Od výsledného počtu potom závisí jeho známka zo správania," vysvetlil Maciej Jasiński, zástupca riaditeľa školy.
Najprísnejšie trestané je používanie drog, za to sa žiakovi strháva 50 bodov. Šikanovanie sa na tejto škole trestá stratou 30 bodov, krádež strhnutím 20 bodov a ak učitelia pristihnú žiaka s cigaretou, stratí 10 bodov. Za tangá, ktoré trčali z nohavíc, strhli jednej žiačke 5 bodov. Ak, naopak, žiaka učiteľ pochváli, dostane nazad dva body a ak pedagógovia uznajú, že sa prispôsobuje požiadavkám školy, pripíšu mu desať bodov.
Učitelia i rodičia si tento systém pochvaľujú, zlepšila sa aj komunikácia školy s rodičmi. Žiaci zasa uznávajú, že pravidlá sú jasné, a tak v škole vládne spravodlivosť. Tento poriadok platí v škole od začiatku tohto školského roka a v mnohom sa zhoduje s programom "nulovej tolerancie", ktorý chce zaviesť poľský minister školstva Roman Giertych.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. máj 2024 16:26