StoryEditor

V eurozóne ostali úroky nezmenené

08.07.2005, 00:00
Európska centrálna banka včera podľa očakávania nezmenila rekordne nízke dvojpercentné sadzby. Odolala tak politickému tlaku, ktorý volal po lacnejších úveroch. Zmenu nepriniesli ani teroristické útoky v Londýne.

Európska centrálna banka včera podľa očakávania nezmenila rekordne nízke dvojpercentné sadzby. Odolala tak politickému tlaku, ktorý volal po lacnejších úveroch. Zmenu nepriniesli ani teroristické útoky v Londýne.
Podľa analytikov, ktorých citovala agentúra Reuters, slabšie euro a vzmáhajúca sa podnikateľská dôvera podporili toto rozhodnutie. Eurozóna tak nemusela nasledovať Švédsko, ktoré k tomu nedávno pristúpilo. Vlády Nemecka, Talianska a Rakúska pritom otvorene vyzývajú na nižšie úroky. Chcú tak podporiť svoje ekonomiky. Svoj postoj ukázal aj Európsky parlament, ktorý tento týždeň odmietol správu vysvetľujúcu postoj centrálnej banky.
Jedným zo základných faktorov, ktorý ovplyvňujú hospodársku situáciu, je cena ropy. Tá sa včera ráno na ázijských trhoch dostala na svoje maximum, a to 61,62 dolára za barel (159 litrov). V priebehu dňa, po útokoch v Londýne, sa jej cena znížila. Dlhodobý trend zdražovania ropy však prináša pochybnosti o hospodárskom raste v eurozóne. Nie je totiž jasné, či spotreba bude stačiť na oživenie ekonomiky.
Ekonómovia očakávajú, že centrálna banka zachová svoj neutrálny postoj. Podľa zdrojov agentúry Reuters budúcomesačné údaje ukážu, či dôjde k jeho zmene. "Vyzerá to, že sú spokojní s takými sadzbami, aké sú. Očakávam, že taktika bude vyčkávacia," skonštatoval analytik Deutsche Bank Mark Wall. Základným cieľom Európskej centrálnej banky je udržanie inflácie pod dvojpercentnou hranicou. V súčasnosti sa zvyšujúce ceny energií, rast ponuky peňazí a boom v spotrebiteľských úveroch vytvárajú podmienky na rast inflácie. To by mohlo spôsobiť práve opačný efekt -- a to rast úrokov. "Myslím si, že ekonomická situácia nie je taká zlá ako mnohí prognózovali, ale budúcnosť nie je istá. Banka robí dobre, že momentálne čaká so založenými rukami," komentoval Wall.
Trhy neočakávajú zmenu úrokov v tomto roku. Väčšina zo 65 analytikov oslovených agentúrou Reuters neočakáva takýto krok. Podľa nich existuje iba desaťpercentná pravdepodobnosť, že k zníženiu centrálna banka pristúpi ešte tento rok.
O úrokoch sa včera rozhodovalo aj v Londýne. Britská centrálna banka nechala základnú úrokovú sadzbu na 4,75 percenta, a to 11. mesiac za sebou. Banka to uviedla vo včerajšej správe, podľa ekonómov je však zníženie sadzieb ďalší mesiac vysoko pravdepodobné. "Londýnske bombové útoky vylúčili akýkoľvek pohyb," dodal ekonóm Bear Stearns David Brown. Britská centrálna banka podľa neho v ďalšom roku zníži sadzbu na štyri percentá.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 08:13