StoryEditor

Zákony v skratke

26.12.2006, 23:00

Čo to znamená?
Schválili elektronické mýto
Poslanci národnej rady schválili zákon o elektronickom výbere mýta. Znamená to, že od januára 2009 budú vozidlá s hmotnosťou nad 3,5 tony, ktoré prechádzajú cez diaľnice, rýchlostné cesty a cesty I. triedy, spoplatňované elektronicky. Správcom výberu mýta bude Národná diaľničná spoločnosť. Podľa jej hovorcu Marcela Jánošíka nás nečakajú na diaľniciach rampy, ktoré poznáme napríklad z Chorvátska, ale do úvahy pripadajú dve technické riešenia. Prvé z nich, mikrovlnný systém, poznajú vodiči z Rakúska a bude aj v Českej republike. Využíva detektory na rampách nad cestou a snímače -- takzvané palubné jednotky, ktorými sú vybavené autá, na ktoré sa mýto vzťahuje. Druhou možnosťou je napojenie sa SR na satelitný systém. Aké technické riešenie bude fungovať v SR rozhodne až tender na dodávateľa v budúcom roku. Vodiči automobilov s hmotnosťou nižšou ako 3,5 tony, teda aj osobných áut, budú až do roku 2010 prípadne 2012 používať nálepky.

Týka sa ma to?
Exekúcia a výživné
Od 1. decembra 2006 platí novela zákona o súdnych exekútoroch a exekučnom poriadku. Podľa nej trovy neúspešnej exekúcie pri vymáhaní výživného bude za rodiča platiť súd.
Podľa informácie rezortu spravodlivosti, minuloročná novela občianskeho súdneho poriadku a exekučného poriadku zrušila možnosť vymáhať výživné prostredníctvom súdu. Rodič sa môže obrátiť iba na exekútora. Vymáhanie výživného sa tak stalo nedostupné a nevykonateľné, keďže preddavky a trovy v prípade neúspešnej exekúcie hradil navrhovateľ, teda rodič žiadajúci o exekúciu. Náklady exekútora pritom predstavujú nemalú sumu: 10- až 15-tisíc korún, pričom náhradné výživné predstavuje napríklad iba 600 až 1 000 Sk mesačne.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 04:49