StoryEditor

Investičný horoskop

30.04.2007, 00:00

Tento obchodný týždeň na stredoeurópskych burzách bude kratší, keďže budapeštianska burza zostáva dnes zatvorená a zajtra budú zatvorené všetky burzy v regióne. Dnes sa publikujú predbežné údaje o vývoji spotrebiteľských cien v eurozóne a taktiež údaje o vývoji maloobchodných tržieb v Nemecku za marec. V stredu sa zverejňujú údaje o nezamestnanosti v štátoch EÚ a následne vo štvrtok vychádzajú predbežné odhady vývoja produktivity v USA za prvý kvartál.
Po uskutočnených valných zhromaždeniach budú podnikové správy tento týždeň prichádzať iba limitovane. Erste Bank zverejňuje dnes hospodárske výsledky za prvý kvartál, spolu s jej dcérskou spoločnosťou Česká spořitelna. Horšie americké makroúdaje pravdepodobne dostanú pod tlak regionálne burzy aj v tomto týždni. Ukazuje sa, že hospodársky vývoj zaostáva za pozitívnymi odhadmi. Európske hospodárstvo sa síce momentálne javí ako mimoriadne silné, ale potenciálne spomalenie hospodárstva USA bude mať nepriaznivý vplyv na celosvetový hospodársky vývoj.
Zmiešané obchodovanie charakterizovalo stredoeurópske akciové trhy minulý týždeň. Akciové indexy v regióne väčšinou strácali na začiatku minulého týždňa, a tento pokles sa podarilo prekonať až v stredu. Napriek pokračujúcim správam o silnej aktivite v oblasti globálnych fúzií a akvizícií si investori zvolili opatrný postoj a vyčkávali na piatkové informácie o vývoji amerického hrubého domáceho produktu za prvý kvartál. Piatok sa po zverejnení zlých správ o spomalení americkej ekonomiky dostal región pod predajný tlak a týždeň tak uzatváral v strate.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. máj 2024 11:35