StoryEditor

Zdravé je "nechutné" a chutné nezdravé?

06.02.2006, 23:00

PhDr. Igor Medzay

Je všeobecne známe, že človek je zo svojej celkovej hmotnosti tvorený z 2/3 tekutinou a z 1/3 pevnou látkou. Od počatia sme viac tekutí, než hustí. Žijeme v procese "tvrdnutia", rastieme v procese zväčšovania pomeru tuhých látok v porovnaní s tekutými a zomierame v nepomere, v prospech pevných k tekutým. Možno je to zákon nášho mikrosveta, ktorý by bol presne opačný ako zákon makrosveta, pretože ten sa riedi svojím rozpínaním -- riedením. Možno je to zákon entropie alebo jednoty protikladov a možno súboja priestoru a času v našom vnímaní sveta. Ťažko povedať, ale skúsme sa pozrieť na proces "tvrdnutia" človeka trošku inak.
Čím nasýtenejší roztok, tým intenzívnejší pohyb častíc a obmedzenejší a chaotickejší ich pohyb. Premenené na drobné; čím sme viac nútení vykonávať intenzívnejší pohyb -- výkon v práci, rodine, ľubovoľných vzťahoch... tým "hustejším" sa priestor v práci, rodine a priateľstve stáva. Zväčšovanie konfliktov, nezhôd a chorobných prejavov je len prirodzeným dôsledkom tohto pohybu. Zahusťujeme kontaktmi, informáciami, problémami, snažením... a neriedime!!! Necháme sa vťahovať do procesu "tvrdnutia" -- "zahusťovania". Narúšame zákon makrokozmu -- riediť.

Tekutiny a potraviny
Čím je tekutina, ktorú pijeme, sýtejšia, tým je to viac potravina, než tekutina! A teraz konkrétne; čo považujeme v bežnom ponímaní za tekutiny a čo by sme za tekutiny považovať mali a čo nie -- mlieko, káva, čaje, minerálne a sýtené vody, sladené nápoje, ovocné a zeleninové šťavy, polievky, pivá, vína a destiláty?!

-- Mlieko -- nie je tekutinou, ale potravinou; predovšetkým kravské mlieko podporuje zahlieňovanie tráviaceho traktu a pľúc, čím znižuje imunitu organizmu a zvyšuje jeho alergické reakcie;
-- Káva -- podporuje tvorbu adrenalínu a noradrenalínu kôrou nadobličiek, čím okráda obličky o energiu, čo spôsobuje nedostatočné filtrovanie moču a odvodňovanie organizmu, zároveň neutralizuje žalúdočné kyseliny, čo spôsobuje prekysľovanie žalúdka;
-- Čaje -- pokiaľ nie sú veľmi koncentrované, je možné považovať za tekutinu, ako sú bylinné čaje, roibos, lapacho, mathé a pod.;
-- minerálna a sýtené vody -- vo väčšine prípadov sú zdraviu škodlivé vďaka svojej tvrdosti -- to sú tie najviac reklamované -- ale mierne perlivé s malým obsahom soli je možné považovať za zdravé tekutiny;
-- Sladené nápoje -- ani jeden z nich nie je tekutina, sú to potraviny a škodliviny, pretože obsahujú okrem cukrov aj konzervanty a farbivá, ktoré náš organizmus nepotrebuje a nevie natráviť; tie najpropagovanejšie a najhnedšie obsahujú ešte aj kyselinu fosforečnú, ktorá je žieravinou a likviduje sliznice žalúdka; u malých detí okrem iného spôsobuje energetický pretlak v bunkách a hyperaktivitu, nesústredenosť a agresivitu;
-- Ovocné a zeleninové šťavy -- pokiaľ si ich neurobíte sami doma, tak mi môžete veriť, že ani jedna šťava nie je 100-percentná a obsahuje minimálne 30 kociek cukru na 1 liter, len preto, lebo nemáme legislatívu, ktorá by predpisovala, čo to má byť za produkt, aby mohol byť označený ako 100-percentná šťava; na trhu máme len zriedené a cukrom konzervované šťavy, česť výnimkám zeleninovým, nekonzervovaným a trojdňovej konzumácii podliehajúcim šťavám domácej produkcie!!!
-- Polievky -- sú potravinou, a nie tekutinou v rámci pitného režimu;
-- Vína a destiláty -- vína podporujú tvorbu žalúdočných kyselín, čím podporujú trávenie (t. j. 2dcl), ale destiláty rozpúšťajú žalúdočné sliznice, čím spôsobujú nedokonalé trávenie a toxikujú organizmus, odhliadnuc od objemu koncentrovaného alkoholu.
Jediná skutočná, telu prospešná tekutina, je čistá voda. Molekula vody sa dokáže premeniť na poštára dobrých živín a smetiara toxínov, len ak nie je znehodnotená cukrom, citrónom a pod. Všetky uvedené vody nás zahusťujú, obyčajná, čistá voda nám nechutí, pretože "ide proti makrokozmu", riedi. Ale ani na ňu sa nemôžeme spoľahnúť, pretože nevieme, akú má kvalitu, aj keď tečie z vodovodu.

Niekoľko pravidiel o "čistej" vode v domácich podmienkach:
-- skôr ako začnete piť alebo variť vodu z vodovodu, nechajte ju aspoň 3 hodiny odstáť, aby sa odparil chlór, inak sa aj pri varení nestihne odpariť a vytvorí jedy s kovmi z vodovodného potrubia;
-- po odstátí varte vodu aspoň 3 minúty;
-- potom nechajte vodu zamrznúť v mrazničke a aspoň zamútené jadro rozpusťte teplou vodou a zvyšnú číru vodu nechajte roztopiť a dostanete najčistejšiu vodu, aká sa dá v domácich podmienkach získať.
Choré telo má choré potreby a zdravé telo zdravé. Stále máte chuť na sladké vody?! Tak na zdravie, každý s tým, čo mu chutí.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
30. apríl 2024 23:12