StoryEditor

Po predchádzajúcich rastoch pokoj

Americké akciové indexy sa minulý týždeň oslabili. Katalyzátorom poklesov indexov boli opätovne rastúce ceny ropy na svetových trhoch k úrovniam 61 dolárov za barel, ako i obavy investorov z dôsledkov zvyšovania sadzieb zo strany americkej centrálnej banky. Zvýšenie odhadu rastu americkej ekonomiky, HDP na medziročných 4,7 percenta, za tretí kvartál, iba prehĺbilo strach investorov z pokračujúcej reštriktívnej monetárnej politiky Fedu.
Najväčší svetový výrobca polovodičov, spoločnosť Intel, znížil minulý týždeň predpoveď tržieb na štvrtý kvartál. Akcie výrobcu v poobchodnej fáze v reakcii na túto správu sa oslabili o viac ako tri percentá. Naopak, telekomunikačná spoločnosť Qualcomm oznámila, že zvyšuje predikciu zisku pre fiškálne tretí kvartál, najmä vďaka vyšším priemerným cenám telefónov, ako i očakávané vyššie predaje telefónnych procesorov.
Najväčšia sieť reštaurácií s rýchlym občerstvením, McDonald's, reportovala štvorpercentné zvýšenie tržieb za november. Zásluhu na tom malo uvedie darčekových poukážok v USA a akciové menu v Európe. Tržby z reštaurácií v USA otvorených dlhšie ako 13 mesiacov vzrástli medziročne o 4,8 percenta.
Boston Scientific podal nepriateľskú ponuku na druhého najväčšieho výrobcu defibrilátorov, Guidant, vo výške 25 miliárd dolárov, čím prekonal ponuku od Johnson & Johnson. Boston Scientific, najväčší konkurent Johnson & Johnson, zaplatí 72 dolárov za akciu, polovicu v hotovosti a polovicu v akciách. Jeho ponuka je o 14 % vyššia než 63 dolárov, ktoré minulý mesiac ponúkol Johnson & Johnson.
Akciový index Nasdaq Composite minulý týždeň klesol o 0,7 percenta. Standard and Poor´s 500 a Dow Jones Industrial Average oslabili podobne o 0,5, respektíve 0,9 percenta.
Nemecký výrobca automobilov BMW oznámil, že mesačné tržby za november vzrástli medziročne o 9,5 percenta. Za prvých 11 mesiacov celkové tržby spoločnosti BMW vzrástli o 10,8 percenta, a spoločnosť predala od začiatku roka 1 211 177 automobilov. Vláda Kuvajtu prekvapila trh oznámením, že predáva akcie spoločnosti BP v celkovej hodnote 2,1 miliardy dolárov, na čo akcie spoločnosti reagovali poklesom o jedno percento. Vládna agentúra uviedla, že podpísala zmluvu s konzorciom bánk o kúpe 185 milióna akcií, kým Kuvajt si ponechá 2,6-percentný podiel v spoločnosti.
Európsky región ukončil minulý týždeň v nevýrazných stratách. Index DAX sa oslabil o 0,5 percenta. Francúzsky index CAC stratil podobne 0,1 percenta. Japonský index NIKKEI 225 klesol iba o 0,1 percenta napriek výrazným rastom v posledných mesiacoch.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 03:15