StoryEditor

Seriózny trh s vysokou likviditou

18.02.2004, 23:00
Trh so sójou je považovaný za seriózny trh s vysokou likviditou, najväčšími svetovými producentmi sóje sú USA, Brazília, Argentína a Čína.

Označenie na burze CBOT: S, Soybeans
Veľkosť kontraktu: 5 000 bušelov
Margin (vstupný vklad): 1 350 USD
Obch. hodiny: 16.30 -- 20.30 SEČ, elektronicky 4.00 -- 11.30 SEČ
Začiatok obchodovania: rok 1936
Trh so sójou a sójovými produktmi (sójový šrot a sójový olej) je medzi obchodníkmi známy ako veľmi seriózny trh s vysokou likviditou. Hlavný vplyv na vývoj cien má stav úrody, úroveň dopytu a vplyvy počasia. Pre obchodníkov je z fundamentálneho hľadiska dôležité celkové množstvo osiatej pôdy a stav úrody pri jej zbere. Veľkosť osiatej plochy sa zvykne každý rok výrazne líšiť, keďže farmári v USA pod vplyvom aktuálnych podmienok často zasejú namiesto sóje, ak je to pre nich výhodné, iné obilniny.
Sója je citlivá na zmenu počasia. Na prelome júla a augusta je sója v USA v najcitlivejšej fáze, v ktorej si vyžaduje optimálne počasie a vlhkosť. Práve v tomto období sa zvykne jej cena poriadne rozkolísať, čo umožňuje v priebehu pár dní dosiahnuť obrovské zisky (samozrejme aj straty).
Najväčšími svetovými producentmi sóje sú USA, Brazília, Argentína a Čína. Spojené štáty exportujú do zahraničia približne polovicu celej svojej produkcie, preto je nevyhnutné brať do úvahy aj hodnotu amerického dolára, ktorý výrazne ovplyvňuje cenu exportovanej americkej sóje.
V posledných rokoch sa značne zvýšila produkcia krajín Južnej Ameriky, ktoré na svetové trhy exportujú sóju za relatívne nízke ceny. Sója sa v týchto krajinách sadí na prelome novembra a decembra a úroda dozrieva v marci až v máji. Práve celosvetové pestovanie sóje zabezpečuje pravidelnú ponuku tejto komodity a znižuje tak sezónne vplyvy na jej cenu. Najväčšími svetovými dovozcami sóje sú africké a ázijské krajiny, z ktorých má dominantné postavenie Japonsko.
Rozdrvením sóje sa získavajú ďalšie obchodované komodity, ktorými sú sójový olej a sójový šrot. Sójový šrot (soybean meal) je poľnohospodárske krmivo, ktoré svojou cenou konkuruje pšenici, ovsu a kukurici. Vývoj jeho cien na trhu výrazne korešponduje s vývojom cien sóje. Jeho výhodou je však nižší vstupný vklad (margin), potrebný na otvorenie pozície. Oveľa nezávislejší je sójový olej (soybean oil), ktorého konkurenciou je slnečnicový, palmový a kokosový olej. Aj jeho výhodou je nízky vstupný vklad, ktorý zabezpečuje jeho vysokú likviditu na trhu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 01:02