StoryEditor

Investori majú záujem o čínske firmy

05.04.2006, 00:00

Keď v minulosti podniky zo Západu vystrkovali tykadlá v Číne, ich stratégia bola obvykle tá istá. Firma si našla domáceho partnera, s ktorým založila spoločný podnik a ruka v ruke sa pokúšali o podnikateľské šťastie. Pre väčšinu zahraničných záujemcov bolo totiž založenie vlastnej dcérskej firmy v Číne príliš riskantné a v niektorých prípadoch podobná stratégia ani nebola povolená. Tento stav sa teraz mení. Namiesto ťažkopádnych a neraz len ťažko ovládateľných spoločných podnikov chce mať čoraz viac západných spoločností opraty výhradne vo vlastných rukách. Buď kupujú celé čínske firmy alebo aspoň ich podiel v bývalých spoločných podnikoch.
Za príklad môže poslúžiť americká prepravná firma Fedex. Celých šesť rokov doručovala zásielky po obrovskej Číne spoločne s pekinskou skupinou DTW. V januári sa toto obdobie skončilo. Za 400 miliónov dolárov Fedex kúpil podiel čínskeho partnera a získal tak stopercentnú kontrolu.
V januári sa v Číne zmiernili niektoré reštriktívne pravidlá pre pôsobenie zahraničného kapitálu a trh to hneď pocítil. Poradenské agentúry ako napríklad Mc Kinsey informujú, že prevzatie čínskych firiem zahraničnými je teraz častejšie a že v ďalšom období tento trend ešte zosilnie. Záujem je veľký, ako ukázal aj februárový prieskum denníka Handelsblatt. Zúčastnilo sa na ňom 803 nemeckých manažérov. Pri odpovedi na otázku, ktorú krajinu by uprednostnili v prípade kúpy nejakej firmy v zahraničí, sa Čína dostala na tretie miesto.
Investičné obmedzenia, ktoré platili v spoločných podnikoch pre západných partnerov, považovali mnohí podnikatelia za prekážku -- najmä vtedy, ak šlo všetko dobre. Ak chceli expandovať, museli najprv na svoju stranu získať domáceho partnera. "Táto prax viedla k častým problémom," tvrdí Hanna Böhmeová z obchodného zastúpenia Európskej únie v Pekingu.
Uvedené pravidlo sa teraz zmiernilo, zahraniční partneri sa už môžu intenzívnejšie venovať rozvoju podnikateľskej činnosti. Cesta k vlastnému podniku v "ríši stredu" je však stále ťažká. Mnohé zaujímavé firmy sú ešte štátne a v niektorých odvetviach stupeň angažovanosti stanovuje zákon. Napríklad v čínskych bankách nesmú zahraničné subjekty vlastniť viac ako 25 percent. Podobné obmedzenia panujú aj v odvetví chémie, výroby automobilov a produkcie energie -- tam všade je zatiaľ spoločný podnik nevyhnutný. Platí zásadné pravidlo: čím vyšší je štátny záujem na niektorom sektore, tým vyššia je miera obmedzenia. Na druhej strane je čoraz viac aj takých súkromných čínskych firiem, ktoré zahraničného partnera vyslovene hľadajú, najmä z oblasti farmácie, potravinárstva, služieb a pod. (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 15:33