StoryEditor

V účtovníctve medzinárodne

23.01.2007, 23:00

Zostaviť konsolidovanú účtovnú závierku bude musieť podľa novely zákona o účtovníctve, ktorú schválila vláda 10. januára, verejná správa. Potreba novelizácie zákona o účtovníctve vyplynula zo zavádzania novej metodiky účtovníctva v štátnej správe a samospráve (rozpočtových organizácií, príspevkových organizácií, štátnych fondov, obcí a vyšších územných celkov). Do účtovníctva organizácií verejnej sa zavádzajú medzinárodné účtovné štandardy IFRS, ktoré sa používajú v únii. Účtovné jednotky, ktoré sú svojou povahou spoločnosťami verejného záujmu a ktoré spravujú veľký objem zverených peňažných prostriedkov, musia zriadiť výbor pre audit. Jeho úlohou bude dohliadať na výber audítora a zostavovanie účtovnej závierky. Účtovné jednotky, ktorých cenné papiere boli prijaté na obchodovanie na regulovanom trhu, musia doplniť obsah výročnej správy.
Ak účtovná jednotka chce uplatniť hospodársky rok odo dňa svojho vzniku, musí to oznámiť daňovému úradu túto do 30 dní od svojho vzniku. Ak mieni uplatniť hospodársky rok počas svojej činnosti, musí najneskôr 15 dní pred začatím hospodárskeho roka túto skutočnosť oznámiť daňovému úradu. Ak v uvedenej lehote neoznámi plánovanú zmenu daňovému úradu, nemôže prejsť na hospodársky rok.
Výbor pre audit
Výbor musia zriadiť emitenti cenných papierov obchodovaných na regulovanom trhu, banky (s výnimkou NBS), pobočky zahraničnej banky, Exportno-importná banka Slovenskej republiky, poisťovňa alebo zaisťovňa (vrátane pobočiek zahraničných subjektov), správcovská spoločnosť, pobočka správcovskej spoločnosti, dôchodková správcovská spoločnosť a doplnková dôchodková spoločnosť.
Výbor pre audit sa kontroluje a dohliada na audit (vrátane návrhu na výber audítora a sledovaním jeho nezávislosti). Jeho vytvorenie nie je nutné v prípade, ak napríklad jeho funkcie plní výbor pre audit materskej spoločnosti, alebo ide o zahraničnú spoločnosť, ktorá má vlastný výbor pre audit v materskej krajine, alebo ho zastupuje dozorná rada. Spoločnosti, ktoré sú emitentmi cenných papierov obchodovaných na regulovanom trhu, musia zverejniť vo výročnej správe podrobne špecifikované údaje o vlastníckej štruktúre, výkone vlastníckych práv a transakciách so spriaznenými stranami. Druhou významnou zmenou, ktorú návrh zákona prináša je, že výber audítora sa v prípade obchodných spoločností, družstiev a akciových spoločností ktorým povinnosť auditu určuje zákon o účtovníctve, explicitne zveruje do právomocí valného zhromaždenia (resp. členskej schôdze).
Čo návrh zákona upravuje:
-- vymedzuje spôsob, časový horizont údajov, ktoré majú byť uvádzané v priebežnej účtovnej závierke. Súvaha teda bude napr. obsahovať údaje za súvahový deň priebežného obdobia (napr. 30. 6. 2007) a súvahový deň bezprostredne predchádzajúceho účtovného roku (napr. 31. 12. 2006). Výkaz ziskov a strát bude obsahovať výsledky za dané priebežné obdobie (1. 4. 2007 -- 30. 6. 2007) a kumulatívne od začiatku roku (1. 1. 2007 -- 30. 6. 2007), pričom sa uvádzajú aj informácie za minulý rok (1. 4. 2006 -- 30. 6. 2006 súčasne s 1. 1. 2006 -- 30. 6. 2006);
-- dôsledky zmien zásad a metód používaných v účtovníctve sa nebudú účtovať do budúceho obdobia (ako to predpisoval § 7, odsek 4 citovaného zákona), ale do toho obdobia, v ktorom došlo ku zmene;
-- vytváranie opravných položiek nemá byť viazané na predpoklad bližšie nekonkretizovaného prechodného zníženia hodnoty majetku, ale na existenciu opodstatneného predpokladu zníženia hodnoty majetku pod jeho účtovnú hodnotu; rovnako je krokom vpred (aj keď do istej miery komplikujúcim situáciu menších účtovných jednotiek) pripustenie oceňovania pohľadávok a záväzkov s lehotou splatnosti dlhšou ako jeden rok na báze súčasnej hodnoty predstavujúcej výsledok diskontácie peňažných príjmov a výdavkov;
-- možnosť použiť namiesto kalendárneho roku hospodársky rok v prípade spoločností zostavujúcich priebežnú účtovnú závierku povinne;
-- zostavovanie konsolidovanej účtovnej závierky v prípade verejnej správy (čo je zásadná zmena, aj keď sa týka iba obmedzené okruhu subjektov).
Spresnila sa povinnosť overenia účtovnej závierky audítorom pre účtovné jednotky, ktorých suma ročného podielu prijatej dane je vyššia ako milión korún. Účtovná závierka sa bude overovať za tie účtovné obdobia, počas ktorých tieto finančné prostriedky účtovná jednotka použije, keďže ich môže použiť v priebehu dvoch rokov.
Zákon sa doplnil o určenie lehoty, v ktorej sa zverejňuje účtovná závierka na internete.
V nadväznosti na zostavovanie konsolidovanej účtovnej závierky účtovných jednotiek verejnej správy je potrebné, aby bola ako materská účtovná jednotka zadefinovaná aj účtovná jednotka verejnej správy, ktorá má dcérsku účtovnú jednotku. Tento bod bude účinný v nadväznosti na zostavovanie konsolidovaných účtovných závierok vo verejnej správe až od 1. januára 2009.
Od 1. januára 2005 sa na konanie o uložení pokuty vzťahuje osobitný predpis, ktorým je zákon č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov. Tento zákon v § 46 ustanovuje možnosť odvolania sa proti určeniu dane správcom dane a proti iným rozhodnutiam, pre ktoré je to zákonom ustanovené. Uloženie pokuty však nie je určením dane a zákon o účtovníctve neustanovuje možnosť odvolania sa proti rozhodnutiu o uložení pokuty, preto sa doplnilo ustanovenie upravujúce možnosť odvolania sa proti rozhodnutiu o uložení pokuty.

Dôležité termíny
1. január 2009
Ide o začiatok prvého účtovného obdobia, za ktoré sa bude zostavovať konsolidovaná účtovná závierka ústrednej správy a konsolidované účtovné závierky účtovných jednotiek verejnej správy.
1. január 2010
Od tohto termínu sa bude zostavovať súhrnná účtovná závierka verejnej správy

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. september 2024 14:46