StoryEditor

Podmienky získania študentských pôžičiek

31.08.2005, 00:00

HVB Bank: Účelový úver Travel sa čerpá takto: časť úveru je určená na úhradu poplatkov (agentúre sa poukáže priamo na jej účet), ďalšia časť sa prevedie priamo na Basic konto alebo Bonus konto študenta. Úver môže byť zabezpečený spoludlžníkom (s dostatočnou bonitou) alebo vinkuláciou vkladu vo výške úveru či bianko zmenkou.
Istrobanka: Študent preukáže použitie úveru predložením faktúry, pokladničného bloku alebo iného účtovného dokladu najneskôr v deň podpisu úverovej zmluvy. Banka umožňuje aj refundáciu úhrad klienta. Úver sa čerpá prevodom na účet dodávateľa po predložení dokladov, ktoré preukážu jeho účel. V prípade refundácie sa peniaze poukážu priamo na účet študenta.
Ľudová banka: Úver musí byť zabezpečený jedným ručiteľom s pravidelným príjmom, ktorý postačuje na splácanie požadovaného úveru. Študent predkladá potvrdenie o návšteve školy, čerpanie úveru však nie je účelovo viazané. Pôžička sa čerpá postupne, maximálne však 30-tisíc korún v jednom roku.
OTP Banka: Študentský úver je obligatórne poskytovaný so solidárnym dlžníkom (rodič, iný príbuzný alebo osoba nad 35 rokov). Pri úveroch do 100-tisíc korún nie je potrebné ďalšie zabezpečenie. Nad túto sumu banka požaduje buď ručiteľa alebo vinkuláciu termínovaného vkladu, prípadne odkupnej hodnoty životného poistenia alebo záložným právom na nehnuteľný majetok, alebo ich kombináciu.
Slovenská sporiteľňa: Pri účelovom úvere je použitie čerpaných peňazí možné zdokladovať v dvoch etapách: pred poskytnutím úveru dokladmi, ktoré preukážu účelovosť úveru (napríklad zmluva o zabezpečení účasti na programe a pod.) a počas pobytu v zahraničí alebo po návrate zo zahraničia -- dokladmi, ktoré preukážu použite finančných prostriedkov z úveru vo výške min. 80 percent (napríklad faktúra, letenka a podobne). Banka požaduje niektorú z uvedených zábezpek úveru: ručiteľa, záložné právo na nehnuteľný majetok, vkladnú knižku, termínovaný vklad, podielové listy Asset Managementu Slovenskej sporiteľne, odkupnú hodnotu životného poistenia alebo kombináciu produktov. Niektorú z týchto foriem zabezpečenia úveru musí mať aj žiadateľ o bezúčelový úver. Banka poskytuje takýto úver od 1. septembra už aj študentom prvého ročníka dennej formy vysokoškolského štúdia. Podmienkou je vek od 18 do 26 rokov. Čerpanie úveru je postupné, najviac 30-tisíc korún za jeden akademický rok (maximálne päť takýchto rokov). Jedna úverová tranža môže byť aj vo výške 50-tisíc korún.
Tatra banka: Bezúčelový úver môže byť zabezpečený finančnými prostriedkami na vkladnej knižke, termínovaným účtom, podielovými listami fondov Tatra Asset Management alebo životným a dôchodkovým poistením Uniqa, prípadne ich kombináciou. Študent však ako zábezpeku môže použiť aj finančné prostriedky tretej strany, napríklad vklady svojich rodičov. Banka nepožaduje potvrdenie o príjme.
UniBanka: Pri účelovom úvere študent (podmienkou je vek 18 až 30 rokov) predkladá potvrdenie o návšteve školy a zmluvu s agentúrou, ktorú banka akceptuje. Úver môže byť zabezpečený bianko zmenkou dlžníka alebo ručiteľom a bianko zmenkou spoludlžníka. Časť úveru sa poukáže agentúr na úhradu poplatkov, zvyšná časť sa prevedie na študentské konto. Pri bezúčelovom úvere študent preukazuje potvrdenie o návšteve školy a preukaz študenta.
VÚB banka: Bezúčelový úver pre študentov je zabezpečený solidárnymi dlžníkmi (rodičia, súrodenci, manžel (manželka) a vlastnou bianko zmenkou, ktorú podpisujú aj solidárni dlžníci. Študent musí mať otvorené Start konto, pri postupnom čerpaní predkladá aktuálne potvrdenie o návšteve školy (pre jednorazovom čerpaní ho nepredkladá). Okrem toho pri postupnom čerpaní môže čerpať úver len raz v kalendárnom roku.
Ostatné banky: Aj ďalšie banky dávajú študentom možnosť čerpať spotrebný úver. Väčšinou však ide o klasické spotrebné úvery bez zvýhodnených podmienok, ktoré študenti musia začať splácať hneď po poskytnutí úveru už aj s istinou.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
04. máj 2024 14:52