StoryEditor

Personalistom nuda nehrozí

29.06.2006, 00:00
Nielen pre automobilky, ale pre všetkých našich klientov využívame všetky na Slovensku dostupné prostriedky -- printové médiá, internet a určite aj osobný kontakt. Ľudia oceňujú, ak ten, kto im ponúka prácu, benefity a budúcnosť, je pre nich známy a reprezentovaný ľuďmi, nielen webovou stránkou alebo papierom. Spolupráca so štátnou správou a školstvom je niekedy prekvapivo efektívna.

Akými formami prebieha získavanie pracovníkov pre slovenské automobilky?
-- Nielen pre automobilky, ale pre všetkých našich klientov využívame všetky na Slovensku dostupné prostriedky -- printové médiá, internet a určite aj osobný kontakt. Ľudia oceňujú, ak ten, kto im ponúka prácu, benefity a budúcnosť, je pre nich známy a reprezentovaný ľuďmi, nielen webovou stránkou alebo papierom. Spolupráca so štátnou správou a školstvom je niekedy prekvapivo efektívna.

Čo v tejto etape považujete za najväčšie problémy?
-- Ako všetci v súčasnosti -- najmä nedostatok kvalitných, kvalifikovaných pracovníkov, ktorí ešte navyše budú spoľahliví vo svojom prístupe k zamestnávateľovi a budú ochotní za prácou aj cestovať. O to viac si ceníme našich súčasných spolupracovníkov dočasne pridelených u našich klientov.
Navyše, niektorí zamestnávatelia (užívateľskí zamestnávatelia v zmysle zákona) si ešte stále neuvedomili, že dnes si už kandidáti na pracovné miesta vyberajú, ku komu pôjdu pracovať. A ak už človek kvôli práci vycestuje, nezáleží na tom, či cestuje ešte o 200 kilometrov viac alebo nie, ak napríklad v ČR zarobí lepšie alebo má lepšie pracovné podmienky.

Spolupracujete aj so školami, získavate absolventov?
-- Rozvíjame naše kontakty, ale k ideálnemu stavu ešte určite máme ďaleko. Pomohol by aj väčší záujem o spoluprácu zo strany škôl. Niekedy sa zdá, že záujem školy o žiaka/absolventa sa končí jeho poslednou skúškou.

Odborné testy a skúšky zručností robia firmy alebo vy?
-- Závisí od odboru a požadovanej kvalifikácie. Ak je certifikát vydaný autorizovanou firmou dostatočnou zárukou kvalifikácie, ďalej už kandidáta netestujeme. Máme však aj náš systém testov Ultradex, ktorý je celosvetovo používaný v rámci firmy Manpower. Bol vyvinutý spoločne s našimi klientmi a postupne sa upravuje a dolaďuje.
Niektorí klienti si najradšej preskúšajú svojich kandidátov stále sami.

Možno povedať, že dnes je Slovensko vhodným trhom pre firmy poskytujúce personálne služby?
-- Na základe súčasnej legislatívy, aj keď nie je ideálna, je už možné trh ďalej rozvíjať. Ten je však ešte stále v plienkach -- aj z hľadiska počtov a obratov, aj z hľadiska etiky a správania sa navzájom a voči dočasne prideleným zamestnancom.
Dočasne pridelení zamestnanci nemôžu byť považovaní za "kusy", ale za živú referenciu našej práce. Keď to dosiahneme vo všeobecnom meradle a aj v spolupráci s klientmi, už bude dobre.

Podarilo sa už v práci s ľudskými zdrojmi dosiahnuť štandard blízky vyspelým krajinám?
-- Práca s ľudskými zdrojmi je široký pojem. Určite sa podarilo priblížiť k štandardu, niekde ho aj dosiahnuť, hlavne v oblasti starostlivosti o ľudský kapitál v medzinárodných firmách. Podarilo sa to do značnej miery aj v renomovaných personálno-poradenských spoločnostiach, kde sa kandidát na pracovné miesto považuje za hodnotného človeka na trhu. V mnohých oblastiach, aj k agentúram dočasného zamestnávania, a hlavne k tzv. garážovým, by som ešte stále bol kritickejší.

Využívate vlastné prieskumy trhu práce?
-- Určite áno, aj keď nie všetky sú inštitucionalizované. Niektoré majú charakter operatívneho zberu a vyhodnocovania údajov podľa aktuálnej potreby. Máme však výhodu byť členom celosvetovej skupiny -- lídra v oblasti flexibilnej práce, ktorý pravidelne organizuje prieskumy svetového i lokálnych trhov práce. Posledným z nich bol tzv. White paper publikovaný vo februári tohto roku.

Akým smerom sa bude personalistika rozvíjať?
-- Nemyslím si, že viem s istotou predpovedať úplne všetko. Personálny trh sa bude rozvíjať k väčšej flexibilite -- či už z hľadiska trvania pracovného úväzku (part time), častosti striedania zamestnania a ďalšieho vzdelávania alebo projektového využívania špecialistov a niektorých manažérov. Slovenský personálny trh si pravdepodobne bude vyžadovať väčšiu špecializáciu na niektoré sektory, napr. automotive, IT. Môže veľmi rýchlo vzniknúť nový sektor v rámci personálno-poradenských spoločností orientovaný na import pracovnej sily zo zahraničia pre potreby slovenského a európskeho trhu práce v rôznych úrovniach vzdelania. Určite na trhu v budúcnosti nuda nehrozí.

Považujete prípravu pracovníkov oddelení ľudských zdrojov na vysokých školách sa vhodnú?
-- V príprave mladých personalistov sa urobil veľký kus práce. To, čo v 90. rokoch museli personalisti zložito získavať zo zahraničia a zahraničnej literatúry, sa už pomaly dostáva aj do učebných plánov. Absolventi majú mnohé vedomosti, ktoré je však potrebné už počas školy rozvíjať v praxi -- formou odborných stáží vo firmách. Tak si firmy môžu postupne vychovávať svojich budúcich personalistov s pozitívnym vzťahom k firme a jej kultúre. Náš trh školstvu ešte presne nedefinoval, čo presne od neho očakáva, takže by som momentálny stav a trendy videl mierne optimisticky.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 01:29