StoryEditor

Krysař na Novej scéne končí, príde princezná

08.11.2005, 23:00

Necelé tri roky po tom, čo v Bratislave opustila scénu Slovenského národného divadla povestná Zacharova inscenácia Na skle maľované z roku 1974, bratislavská Nová scéna sa septembrovou premiérou pokúsila presvedčiť diváka, že legendárny muzikál si radi pozrú nielen tí, čo ho už videli. Roly režiséra a choreografa sa ujal Ján Ďurovčík, o nový preklad sa postaral Ľubomír Feldek, hudobné aranžmán je dielom Henricha Leška. Pôvodný poľský muzikál mal svetovú premiéru vo Varšave v roku 1970, kde inscenácia dosiahla 600 repríz. Bratislavská inscenácia z roku 1974 so 664 reprízami ho predbehla. Akú budúcnosť naplánovali novému Jánošíkovi na Novej scéne? "...všetko závisí od záujmu divákov. Na skle maľované je však titul, o ktorého budúcnosť po prvých reakciách nemáme obavy," hovorí Denisa Vološčuková, PR manažérka divadla. Dodáva, že scénograf Miloš Pietor dostal za úlohu pripraviť scénu na zájazdové podmienky. "O zájazdoch sme pri naštudovaní muzikálu uvažovali od začiatku." Predstavenie je možné dať kedykoľvek na kolesá. V tomto momente je však až do konca decembra vypredané priamo na doskách Novej scény. Veľké turné po Slovensku a Česku sa chystá v budúcej sezóne. "Muzikál je dielo výpravné a veľmi zaľudnené, náklady na cestovanie s ním nie sú zanedbateľné. Momentálne hľadáme partnera, ktorý by s naším divadlom a so šnúrou Na skle maľované spojil svoju značku."
V septembri vznikol na Novej scéne interný muzikálový súbor -- jediný profesionálny súbor na Slovensku. Najbližšie sa predstaví v muzikáli Hello Dolly, ktorého premiéry budú 27., 28. a 29. januára 2006. V náročnej choreografii budú okrem desiatich domácich umelcov tancovať aj siedmi externí tanečníci. Podľa Vološčukovej sa réžie klasického broadwayského muzikálu ujal režisér a herec Milan Lasica, ktorý už na Novej scéne s veľkým úspechom režíroval Niekto to rád horúce. Choreografiu tentoraz pripravila Šárka Ondrišová a šéf tanečného súboru Ján Hromada. V alternáciách titulnej roly sa predstaví hviezda česko-slovenskej scény Helena Vondráčková a Helena Krajčiová. Ich divadelných partnerov si zahrajú Michal Dočolomanský, Leopold Haverl a Andy Hryc.
A aké tituly naplánovala dramaturgia Novej scény ešte v tejto sezóne? "Naše divadlo sa za posledné obdobie profiluje ako muzikálové divadlo, keďže občasné uvádzanie muzikálov v iných divadlách nevedelo uspokojiť hlad divákov po tomto žánri," pokračuje Vološčuková. Muzikál je svojou výpravnosťou, hudobnou a tanečnou šou vďačnou zábavou pre ľudí, ktorým k oddychu nestačí sedieť pred televízorom a k zážitku potrebujú aj bonus, aký vie ponúknuť návšteva divadla -- teda spoločenská udalosť v povznášajúcom prostredí. V súčasnosti má NS v repertoári šesť muzikálov a jednu činohru. Niektoré tituly do konca roka skončia -- v novembri Krysař, ktorý si na Novej scéne vyslúžil obnovenú premiéru, v decembri Vlasy. Po tom, čo divadlo dostalo kopu nešťastných listov s prosbou "neberte nám Klietku bláznov", predĺžilo jej uvádzanie ešte o túto sezónu. "Dúfam, že neprezradím veľa, pridám ešte jeden titul naplánovaný na začiatok ďalšej sezóny v septembri," váha Denisa Vološčuková -- na doskách divadla sa vôbec po prvýkrát objaví kultový slovenský muzikál Neberte nám princeznú.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 02:11