StoryEditor

Záujem investorov o nové trhy rastie

24.01.2006, 23:00

Kapitálové trhy krajín s novovznikajúcou trhovou ekonomikou zaznamenali v minulom roku prudký rast. Na raste cien cenných papierov mali najväčšie zásluhy medzinárodní investori.
Index akcií z krajín s novovznikajúcim trhom MSCI Emerging Markets, ktorý zostavuje Morgan Stanley, stúpol od začiatku minulého roku do konca roku o viac ako 30 %. V niektorých krajinách sa investorom podarilo zarobiť ešte viac. Lídrom bol Egypt (134,4 %). Na ďalších miestach sa umiestnili Kolumbia, Jordánsko a Rusko.
Len dve z 28 krajín, ktoré kopíruje index MSCI, skončili so stratou. Boli to Malajzia (--2,9 %) a Venezuela (--29,5 %). Rozpáliť trhy pomohli medzinárodní investori. Podľa Emerging Portfolio Fund Research, čistý prílev finančných prostriedkov do akciových fondov bol počas minulého roku o niečo vyšší ako 16 mld. USD. To je o sedem percent viac ako v roku 2004. Predchádzajúci rekord pochádza z roku 2003, keď investori vložili do akcií novovznikajúcich trhov 14,4 mld. USD. Aktíva, ktoré spravujú fondy orientované na tieto trhy, dosahujú 250 mld. USD
To však nie sú všetky peniaze, ktoré prichádzajú na tieto trhy. Čistý prílev nových finančných prostriedkov do medzinárodných fondov, ktoré sa orientujú na investície do akcií rôznych trhov, predstavoval v minulom roku 53 mld. USD. Percentuálne najväčší prílev finančných prostriedkov bol do fondov orientovaných na Latinskú Ameriku. Čistý prílev finančných prostriedkov stúpol asi štyridsaťnásobne a dosiahol 3,9 mld. USD. Index MSCI orientovaný na tento kontinent stúpol o 32,6 %. V regióne EMEA (Európa, Blízky východ a Afrika) čistý prílev stúpol asi päťnásobne a dosiahol 3,1 mld. USD. Rekordným bol pre tento región dosiaľ rok 1997 (1,54 mld. USD). Čerstvé peniaze zabezpečili rast MSCI EMEA o 46,7 %. Do fondov ázijských akcií pritieklo 7,1 mld. USD. V roku 2004 to bolo 4,8 mld. USD. Regionálny index MSCI tu stúpol v minulom roku o 24 %.
Rast Indexu MSCI Emergin Markets piaty raz za sebou prevýšil rast indexu MSCI World. Je to preto, lebo krajiny s novovznikajúcim trhom majú dobré ekonomické ukazovatele. Akcie miestnych spoločností sa obchodujú so značnou zľavou oproti akciám firiem z vyspelých ekonomík. Preto Emerging Portfolio Fund Research očakáva aj v prvom polroku tohto roku značný prílev finančných prostriedkov na nové trhy. Čoraz viac konzervatívnych investorov, ako sú dôchodkové a charitatívne fondy, upriamuje pozornosť na nové trhy kvôli očakávaným ziskom.
Značný význam pre investorov majú krajiny BRIC (Brasil, Russia, India, China). Popularita tohto pojmu, ktorý zaviedol Goldman Sachs, viedla k tomu, že Emerging Portfolio Fund Research začal evidovať prílev finančných prostriedkov do týchto krajín 19. októbra 2005. Odvtedy investori vložili do trhov BRIC 927 mil. USD. Goldman Sachs považuje krajiny BRICK za najperspektívnejšie krajiny z hľadiska budúceho ekonomického vývoja. Index MSCI BRICK sa začal vypočítavať od júnu minulého roku. Odvtedy stúpol o 33,6 %.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
10. máj 2024 11:03