StoryEditor

Ostatné lyžiarske strediská

07.12.2006, 23:00

JÁNSKA DOLINA
Lyžiarske stredisko JAVOROVICA je situované na úpätí severných svahov Nízkych Tatier v jednej z najkrajších dolín Slovenska, vzdialené 7 km od Liptovského Mikuláša. Lyžiarska sezóna trvá od decembra do apríla, pretože zjazdovky sú mechanicky zasnežované. Je to lyžiarske stredisko rodinného typu s vlastnou lyžiarskou školou a lyžiarskou škôlkou. Svoje miesto si v ňom nájdu úplní začiatočníci, ale aj kvalitní lyžiari. K 3 vlekom typu POMA pribudol vysokokapacitný vlek Doppelmayr, nová zjazdovka v dĺžke 900 m je určená hlavne pre kvalitnejších lyžiarov, 20 km dlhá turistická lyžiarska bežecká trať, lyžiarska a snoubordová škola a požičovňa, skiservis, v okolí je v 20 km vzdialenosti termál Bešeňová, Tatralandia.

Ružomberok -- MALINÔ BRDO
Stredisko SKIPARK Ružomberok sa rozprestiera na úbočiach Veľkej Fatry nad mestom Ružomberok v nadmorskej výške 545 až 1 209 m. n. m. Od centra mesta je vzdialené asi 2 km. Vstupnou bránou do strediska je Hrabovo, odkiaľ vedie 8-miestna kabínková lanovka na Malinô Brdo. V stredisku je k dispozícii 4-sedačková lanovka, 7 lyžiarskych vlekov, spolu asi 12 km zjazdových tratí ľahkej, stredne náročnej a náročnej obťažnosti, večerné lyžovanie, mechanické zasnežovanie, lyžiarska škola, požičovňa lyžiarskeho výstroja, skiservis, bežecké lyžiarske trate.

Malá Fatra -- MARTINSKÉ HOLE
Lyžiarske stredisko nad mestom Martin, v nadmorskej výške 1 453 m n. m. V areáli strediska sa nachádza 6 vlekov, 7 udržiavaných zjazdoviek na severných svahoch, skiservis, lyžiarska škola, večerné lyžovanie, požičovňa lyží a snoubordov. Do strediska je možné prepraviť sa sedačkovou lanovkou z východiskovej stanice Martin-Stráne, k údolnej stanici sa dostanete z Martina MHD č. 40 a 41 alebo motorovým vozidlom odbočkou z cesty 1. triedy Žilina -- Poprad, smer Martinské hole z Vrútok. V zime je cesta jednosmerná, nahor v čase 6.00 -- 12.00 hod., nadol 13.00 -- 18.00 hod. Podmienkou výjazdu v zime sú snehové reťaze alebo náhon 4 x 4.

Veľká Fatra -- JASENSKÁ DOLINA
Lyžiarske stredisko pozostáva z dvoch lokalít -- stredisko KAŠOV -- v dolnej časti doliny. Je dobre prístupné udržiavanou cestou. V stredisku s upravovanými traťami je k dispozícii 4-sedačková lanovka Enterprise, má dĺžku 647 m, 5 lyžiarskych vlekov, večerné osvetlenie, mechanické zasnežovanie, skiservis, lyžiarska škola a škôlka, požičovňa lyžiarskeho výstroja, upravované bežecké lyžiarske trate. Stredisko LEHOTA sa nachádza v strednej časti Jasenskej doliny, 1 km východne od strediska Kašová. Lyžiarske terény sú vhodné pre náročnejších lyžiarov, svahy sú upravované, vlek Tatrapoma v dĺžke 700 m, k dispozícii bufet, jazda na koni a saniach.

MALÁ LUČIVNÁ
Sedačková lanovka, 5 vlekov (v dĺžke 200 -- 670 m), severovýchodné svahy ponúkajú zjazdové trate pre náročných aj začínajúcich lyžiarov, mechanické zasnežovanie, večerné lyžovanie, skiservis, lyžiarska škola, požičovňa lyžiarskeho výstroja, bežecké lyžiarske trate.

Nízke Tatry -- ČERTOVICA
Lyžiarske stredisko s 5 vlekmi (v dĺžke 160 -- 865 m), ľahká, stredne náročná a náročná obťažnosť zjazdových tratí, mechanické zasnežovanie, nočné lyžovanie, lyžiarska škola, požičovňa lyžiarskeho výstroja, bežecké lyžiarske trate.

KRPÁČOVO
Menšie lyžiarske stredisko vhodné najmä pre začiatočníkov a stredne pokročilých lyžiarov, detská škôlka s vlečným lanom, krátky vlek oproti hotelu Junior s osvetlením svahu a dva vleky (600 m, 150 m) pri hoteli Hydro pre stredne náročných, mechanické zasnežovanie, skiservis, požičovňa lyžiarskeho výstroja, skibus zabezpečujúci spojenie medzi hotelmi a strediskom, pre náročných lyžiarov v okruhu 25 km stredisko Mýto pod Ďumbierom, Tále, Chopok -- juh, jazero s možnosťou korčuľovania.

Vysoké Tatry -- SMOKOVCE
Administratívne a správne centrum oblasti Vysokých Tatier je najstarším vysokotatranským lyžiarskym strediskom. Celkom je v tejto lokalite k dispozícii 7 lyžiarskych vlekov a pozemná lanovka. Najväčšia možnosť lyžovania je na Hrebienku, kde sa nachádza vrcholová stanica 4 vlekov, svahy sú osvetlené, časť mechanicky zasnežovaná (Jakubkova lúka), lyžiarska škola, požičovňa lyžiarskeho výstroja, skiservis, bežecké lyžiarske trate v dĺžke 6 -- 12 km v smere na Tatranskú Lomnicu.

TATRANSKÁ LOMNICA
Najvýznamnejšie stredisko vo východnej časti Vysokých Tatier, poskytuje zjazdové trate s rôznym stupňom obťažnosti od náročných po ľahké. K dispozícii je jedna veľkokabínková lanovka, 2 kabínkové lanovky, 1 sedačková lanovka, v lokalite Jamy je k dispozícii menší lyžiarsky areál s 2 skokanskými mostíkmi s umelou hmotou a cvičný slalomový svah s vlekmi v dĺžke 780 m a 400 m, mechanické zasnežovanie, večerné lyžovanie, skiservis, lyžiarska a snoubardová škola, značené bežecké lyžiarske trate.

Belianske Tatry -- ŽDIAR
Pri obci Ždiar sú 2 lyžiarske strediská: 1. Ždiar-STREDNICA je v rámci Parku Snow Vysoké Tatry bohato vybavenou súčasťou strediska. K dispozícii má 9 lyžiarskych vlekov s vysokou celkovou prepravnou kapacitou (až 6 080 osôb za hodinu), všetky svahy sú umelo zasnežované. 2. Ždiar --

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 16:26