StoryEditor

Supervolebný rok

26.12.2004, 23:00

Minulý rok sa dá nazvať supervolebným: občania sa začiatkom apríla vyjadrovali v referende, či chcú predčasné voľby, volili tiež prezidenta. V júni zasa vyberali poslancov, ktorí ich zastupujú v Európskom parlamente.
Referendum iniciovali odbory, podporila ich strana Smer. Všeobecne sa usudzovalo, že referendum a jeho spojenie s prezidentskými voľbami nahrá Rudolfovi Schusterovi v úsilí o opätovné získanie postu hlavy štátu Nakoniec bolo všetko inak: referendum bolo neplatné, pretože sa na ňom zúčastnilo len 35,86 percenta voličov a Schuster ako prezidentnský kandidát prepadol. Do druhého kola prezidentských volieb však nepostúpil ani zdanlivo jasný favorit Eduard Kukan, navrhovaný SDKÚ. Dôvodom bola nízka účasť voličov, koaliční protikandidáti, ale aj niekoľko škandálov, ktoré sa týkali SDKÚ. Druhé kolo preto bolo vecou opozície -- ĽS-HZDS, ktorá nominovala Vladimíra Mečiara, a Smeru, ktorý podporoval Ivana Gašparoviča. Vládne strany nedali voličom žiadne odporúčanie, čo sa vysvetľovalo ako nepriama podpora Mečiarovi. Verejnosť bola iného názoru -- Gašparovič získal o takmer 20 percent hlasov viac ako jeho protikandidát...
Svoju volebnú bilanciu si koalícia zlepšila vo voľbách do Európskeho parlamentu. Zo 14 mandátov získala osem (po tri SDKÚ a KDH, dva mandáty má SMK), zvyšných šesť si napoly rozdelili Smer a ĽS-HZDS. Voľby však poznamenala nízka účasť -- hlasovať prišlo len 17 percent občanov, čo bolo najmenej v celej únii.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 00:09