StoryEditor

Zázračný príbeh Číňana

23.10.2006, 00:00
Ako sa z chudobného študenta stal najbohatší muž štátu.

Keď Číňan Shi Zhengrong prišiel pred 18 rokmi do Austrálie -- vtedy ešte ako študent fyziky, zlepšoval si, obmedzený skromným štipendiom od čínskej vlády, finančnú situáciu prácou v reštaurácii. Vďaka doktorátu, niekoľkým patentom, dvom spoločnostiam z oblasti solárnej energie a prvej verejnej ponuke akcií za 455 miliónov dolárov sa však Shi Zhengrong stal jedným z najbohatších ľudí v Číne. Jeho príbeh nedávno priniesol The Wall Street Journal.
Spoločnosť Suntech Power Holdings, ktorú Shi v roku 2001 založil na zelenej lúke v delte rieky Jang'c-Ťiang, sa rýchlo stala jedným z najväčších výrobcov fotogalvanických zariadení. Takých, aké menia slnečnú energiu na elektrinu. Kombinácia najnovších technológií a cien rozvojového sveta jej pomohla získať podiel na trhu a stala sa konkurenčnou výhodou oproti stabilizovaným drahším výrobcom.
Bohatstvo Shiho, pozostávajúce takmer výlučne z vlastníctva akcií spoločnosti Suntech, menilo hodnotu podľa vývoja nestabilnej ceny akcií firmy -- od minima na úrovni 1,3 miliardy po maximum troch miliárd dolárov. Dnes je jeho hodnota 1,7 miliardy dolárov. Podľa niektorých odhadov je to najväčší majetok, aký vlastní obyvateľ na území Číny.
Story spojená s menom Shi Zhengrong je dôkazom, akú sú dôsledky otvorenej politiky Číny v posledných desaťročiach. Jej ochota umožniť desaťtisícom mladých ľudí vzdelávať sa v zahraničí a potom s podporou štátu podnikať doma teraz naštartováva technologický boom a všeobecne začína prinášať bohaté ovocie celému štátu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 04:12