StoryEditor

Daňová prax

21.12.2005, 23:00

Elektronická daňová kontrola
Kontrole daní v SR som vyčítal dlhý čas kontroly. Teraz som čítal v odbornej tlači, že SR posilňuje tzv. EDP kontrolu. Čo znamená tento pojem?
-- EDP kontrola je pojem, ktorý sa využíva aj v daňovej oblasti na označovanie elektronického auditu (E-audit). Doslova to znamená Electronic Data Procesing. Jeho hlavným cieľom je uľahčiť prácu kontrolnej analýzy -- t.j. skrátiť čas fyzického výkonu kontroly a maximum úkonov zautomatizovať. To znamená -- ak doteraz trvala daňová kontrola v takom veľkom podniku, ako je v SR napr. Slovnaft niekoľko mesiacov a viac kontrolórov "ručne" kontrolovalo desiatky a stovky šanónov účtovníctva. Po zavedení EDP kontroly (treba k tomu ešte doprecizovať legislatívu) by sa mala skrátiť na niekoľko dní s tým, že daňový subjekt odovzdá na daňovú kontrolu len CD-elektronickú verziu účtovníctva. Následne ju tzv. kontrolór -- diagnostik prehodnotí a podrobí analýze s využítím inštitútu EDP-kontroly a následne vytypuje tzv. powerpointy -- t.j. presné kľúčové rizikové body, ktoré potom kontrolná skupina dostane v presnom pláne za úlohu overiť. Daňová správa v SR s týmto typom kontroly začala od konca roku 2004, pričom patrí medzi prvé transformujúce sa ekonomiky, ktoré s týmto typom kontroly aktívne začali.
Malý podnikateľ zatiaľ nepodlieha E-auditu
Nový zákon o účtovníctve, platný od roku 2003, hovorí aj o možnosti elektronickej verzie vedenia účtovnej evidencie. Zatiaľ sa v zákone nehovorí o tom, že daňový subjekt musí vždy odovzdať daňovému úradu na kontrolu elektronické médiá -- napr. diskety a CD-s účtovníctvom na daňovú kontrolu. Odkedy bude dane preverovať elektronicko-analytická kontrola? Bude aj malý a stredný podnikateľ musieť vynaložiť financie na zavedenie elektronizácie daňovej evidencie a môže mu to daňový úrad prikázať?
-- Zatiaľ je stav v SR taký, že E-audit nie je povinný pre všetky daňové subjekty. Vzhľadom na cenovú náročnosť tzv. E-auditu (elektronický audit), čo je odborný výraz pre elektronickú kontrolu, predpokladám, že najskôr sa uskutoční elektronická kontrola najväčších daňových subjektov s najväčším objemom účtovnej evidencie. Takýmito sú napríklad najmä podniky s miliardovými obratmi a banky.

Príprava na daňovú kontrolu
Podnikám len tri roky. Teraz mi beží moja prvá daňová kontrola. Ako sa najlepšie pripraviť na obhajobu pri prerokúvaní protokolu z kontroly daní? Čo radíte -- mám sa obhajovať pri kontrole daní sám, alebo si mám zaplatiť poradcu -- advokáta alebo daňového poradcu?
-- Na prvú daňovú kontrolu by som asi preferoval vlastnú obhajobu. Odporúčam, aby ste si preštudovali tieto okruhy problematiky:
1) Možnosti daňovej obhajoby
2) Postup pri tvorbe daňovej politiky podnikateľa
3) Základný daňový "otčenáš"
4) Ako sa chrániť pri daňovej kontrole
5) Poučenie z chýb daňových kontrolórov
6) Daňová komunikácia -- vybrané rady
7) Východiská k daňovej ochrane a obhajobe
8) Prevencia je lacnejšia ako terapia
Odpovede na problémy hľadajte najmä v zákone číslo 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov (najmä v ustanoveniach § 2, § 15 a § 29). Rady nájdete aj v odborných mesačníkoch ako napríklad PORADCA, Manažment, mzdy a financie alebo Daňový a účtovný poradca podnikateľa.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 10:55