StoryEditor

Winterthur bude v rukách Francúzov

15.06.2006, 00:00
Švajčiarska banka Credit Suisse kúpila poisťovňu Winterthur v roku 1997 za 5,6 miliardy libier. Dnes - po deviatich rokoch trápenia a investícií do poisťovne v objeme asi 2,4 miliardy eur - ju predáva za asi 5,4 miliardy libier francúzskej poisťovni AXA.

Winterthur, siedmu najväčšiu európsku poisťovňu kupuje druhá najväčšia európska poisťovňa - francúzska AXA. Švajčiarska poisťovňa s rovnakým menom ako mesto, v ktorom vznikla, je na Slovensku dobre známa najmä z druhého dôchodkového piliera. Sľubovaný švajčiarsky dôchodok z jej reklamy však nahradí francúzsky.

Zatiaľ len zmena majiteľa
Klienti spoločnosti, ktorých je na Slovensku približne 470-tisíc a ktorá vstúpila na náš trh pred dvoma rokmi ešte pod názvom Credit Suisse, by súčasnú zmenu majiteľa nemali zatiaľ nijako pocítiť. Na Slovensku je Winterthur dvojkou na trhu dôchodkového sporenia (druhý pilier) a štvorkou v oblasti doplnkového dôchodkového sporenia.
Švajčiarska banka Credit Suisse kúpila poisťovňu Winterthur v roku 1997 za 5,6 miliardy libier. Dnes - po deviatich rokoch trápenia a investícií do poisťovne v objeme asi 2,4 miliardy eur - ju predáva za 7,9 miliardy eur, čo je pri aktuálnom kurze asi 5,4 miliardy libier.

Namiesto burzy priamo
Ešte pred mesiacom zástupcovia spoločnosti Winterthur na otázku HN odpovedali, že materská spoločnosť Credit Suisse sa chystá akcie poisťovne Winterthur ponúknuť na burzu a pracuje sa na podmienkach ich uvedenia. V tom čase odmietali konkretizovať, aký podiel akcií a na ktorú burzu budú akcie uvedené. O predaji Winterthuru, európskej dvojke AXA, sa hovorilo už v novembri 2004. O rok neskôr Winterthur predal poisťovni AXA svoju kanadskú divíziu, takže kontakty medzi oboma spoločnosťami trvali už niekoľko rokov. No včerajšia správa je pre trh prekvapením, najmä z pohľadu rýchlosti, s akou sa oba finančné giganty na transakcii dohodli.
Kúpou Winterthuru sa francúzska AXA dostane medzi päť najväčších svetových poisťovní - podľa objemu aktív v správe. K svojim aktívam v objeme zhruba jedného bilióna eur jej pribudnú aj aktíva Winterthuru v hodnote asi 100 miliárd eur. Akvizíciou Winterthuru si AXA otvorí prístup na rýchlo sa rozvíjajúce a perspektívne trhy strednej a východnej Európy (aj na Slovensko), kde doposiaľ nepôsobila.
Najsilnejšiu pozíciu má AXA vo Francúzsku, USA, Škandinávii, Veľkej Británii a v Írsku - v týchto krajinách spravuje 75 percent svojich aktív. Winterthur je jednotkou na švajčiarskom trhu, silnú pozíciu má aj v Nemecku, Španielsku, Beneluxe a vo Veľkej Británii. V posledných rokoch významne expandoval na trhy strednej a východnej Európy. Má zastúpenie v 17 krajinách sveta a spravuje aktíva pre 13 miliónov klientov.

Trhy a ratingy
Na správu o predaji Winterthuru reagovala aj medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's Ratings Services (S & P) a v stredu zvýšila rating dlhodobých záväzkov skupiny Credit Suisse Group (CSG) zo stupňa A na A+. Ako informovala agentúra S & P, výhľad ratingu je stabilný. "Zvýšením ratingov reagovala agentúra S & P na schválenie predaja poisťovacej divízie Winterthur skupiny CSG francúzskej poisťovni AXA. Transakcia poskytne CSG značné výhody," uviedol úverový analytik S & P Nick Hill. Pridelené ratingové hodnotenia CSG zodpovedajú podľa S & P výraznej rentabilite, vysokej úrovni kapitalizácie a dobrej kvalite aktív. Stabilný výhľad ratingov odráža trvalé zlepšovanie ziskovosti, ktoré vyústilo do nárastu kapitalizácie, čo by malo podľa agentúry S & P pokračovať aj po predaji divízie Winterthur.

Na Slovensku pôsobí skupina Winterthur prostredníctvom doplnkovej dôchodkovej spoločnosti (DDS) Winterthur, a. s, a dôchodkovej správcovskej spoločnosti (DSS) Winterthur. Švajčiarska skupina ponúka v SR aj produkty životného poistenia prostredníctvom slovenskej organizačnej zložky Winterthur pojišťovny.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 22:28