StoryEditor

Najznámejšie belgické univerzity

27.09.2006, 00:00

Flámsko
Vysokoškolské vzdelávanie vo flámskom regióne zabezpečujú dva typy inštitúcií -- univerzity (je ich spolu sedem) a vyššie odborné školy. Katolícku univerzitu v Bruseli (www.kubrussel.ac.be) založili v roku 1969. Ponúka študijné programy nielen v holandskom jazyku, ale na bakalárskom stupni aj v angličtine
a vo francúzštine. Bakalárske štúdium je možné absolvovať v odboroch: právo, politické a sociálne vedy, komunikačné vedy, história, filozofia, lingvistika a literatúra (holandčina/angličtina/nemčina), ekonómia, komerčné inžinierstvo. Magisterské štúdium sa poskytuje v odboroch súkromné právo (vo francúzštine a v holandčine), teória práva (v angličtine a vo francúzštine), kvantitatívna analýza v sociálnych vedách (v anglickom jazyku) a firemné právo (v holandčine).
Katolícka univerzita v Leuven (www.kuleuven.be) má niekoľko fakúlt s rôznym študijným zameraním, od humanitných vied (napríklad teológia, filozofia, právo, ekonómia, sociálne vedy, umenie, psychológia a pedagogika), cez biomedicínske vedy až po exaktné vedy. Filozofia, teológia, religionistika a kanonické právo sa vyučujú v angličtine. Univerzita ponúka 102 študijných programov postgraduálneho štúdia, 36 z nich v angličtine. Štúdium a výskum je možné absolvovať aj v ďalších deviatich medzifakultných a šiestich medziuniverzitných centrách. S počtom 10-tisíc študentov je treťou najväčšou univerzitou vo Flámsku Univerzita v Antverpách (www.ua.ac.be).

Valónsko
Vysokoškolské vzdelávanie vo valónskom regióne zabezpečujú okrem univerzít a vyšších odborných škôl aj inštitúty architektúry a vysoké školy umenia. Univerzita v Liege (www.ulg.ac.be) je verejná univerzita, založená v roku 1817. Má sedem fakúlt (právo, medicína, veterinárna medicína, filozofia a jazyky, psychológia a pedagogika, prírodné vedy a aplikované vedy), jeden inštitút (Inštitút humanitných a sociálnych vied) a dve školy (HEC -- škola manažmentu a Škola kriminológie Jean Constant). Katolícku univerzitu v Louvain (www.uclouvain.be) založil v roku 1425 pápež Martin V. Delí sa na desať fakúlt: teológia, filozofia, právo, ekonomické, sociálne a politické vedy, filozofia a jazyky, psychológia a pedagogika, medicína, prírodné vedy, aplikované vedy a biologické, agronomické a environmentálne inžinierstvo. V rámci univerzity má osobitné postavenie Škola manažmentu (L'institut d'Administration et de Gestion). Významnou univerzitou je aj Slobodná univerzita v Bruseli (www.ulb.ac.be).

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 09:26