StoryEditor

Zamestnanecké penzijné fondy v Španielsku

17.02.2005, 23:00
Nová legislatíva penzijných fondov v Španielsku má pomôcť zvýšiť ich podiel na vyplácaných dôchodkoch.

Začiatkom tohto roka začala v Španielsku platiť nová legislatíva penzijných fondov. Zámerom súboru opatrení je zvýšiť počet účastníkov v zamestnaneckých dôchodkových fondoch, pretože len desať percent účastníkov nepovinného dôchodkového sporenia (druhý a tretí dôchodkový pilier) sa zúčastňuje v zamestnaneckých penzijných fondoch. Na nízky podiel dôchodkov z takýchto zdrojov upozorňuje Španielsko aj Európska komisia.
Legislatívne úpravy
Hlavné legislatívne zmeny sa týkajú zjednodušenia podmienok založenia zamestnaneckých fondov skupinou zamestnávateľov, čo uľahčí ich dostupnosť malým a stredným podnikom. Reaguje sa tým na skutočnosť, že väčšina terajších fondov patrí veľkým firmám. Zlepšuje sa možnosť využívať zamestnanecké penzie buď pri skoršom odchode do dôchodku, alebo, naopak, pri práci na čiastočný úväzok v čase poberania penzie. Platia aj nové opatrenia týkajúce sa riadiacich orgánov týchto fondov. Zvyšuje sa ich právomoc sledovať chod penzijného fondu a kontroly investičných rizík. V riadiacich orgánoch musia byť rovnomerne zastúpení zamestnávatelia a účastníci fondov. Manažéri dôchodkových plánov musia častejšie vyhodnocovať aktivity a predkladať ich v zákonom stanovených intervaloch riadiacim orgánom. Účastníci týchto dôchodkových plánov majú mať jednoduchší prístup k informáciám. Externí konzultanti musia povinne posudzovať najmenej raz za tri roky aktivity fondov v investičnej politike.
Úprava vyplácaných dávok
Legislatíva neobmedzuje fondy pri určovaní toho, či dôchodkové dávky budú odvodené od príspevkov alebo budú mať vopred stanovené dávky, prípadne kombináciu oboch. Niektoré dávky, ktoré tieto fondy vyplácajú, napríklad dávky v prípade skoršieho odchodu do dôchodku, invalidné a pozostalostné dávky, sa vyplácajú nezávisle od štátneho dôchodkového systému. Znamená to, že účastník zamestnaneckého penzijného fondu môže čerpať dávky zo sociálneho poistenia štátneho systému a pokračovať v prispievaní do zamestnaneckého dôchodkového fondu.
Smernica o zamestnaneckých fondoch
Nová legislatíva schválená vlani už vychádza zo Smernice Rady 2003/41ES o zamestnaneckých dôchodkových fondoch a uvoľňuje podmienky investovania na zahraničných trhoch. Namiesto pôvodného ustanovenia o tom, že až 90 percent investičných aktivít fondov sa musí uskutočniť v Španielsku, od tohto roku musia penzijné fondy na domácich trhoch umiestňovať 70 percent a v zahraničí 30 percent svojich zdrojov.
Španielsko je jednou z prvých krajín, ktoré už zapracovalo do svojej legislatívy novú smernicu, ktorej sa ináč musia zamestnanecké penzijné fondy pôsobiace v Európskej únii prispôsobiť do 23. septembra 2005. V minulom roku totiž Európska komisia odoslala Európskemu súdnemu dvoru na vyriešenie otázku rozdielneho zdaňovania príspevkov do španielskych a zahraničných zamestnaneckých penzijných fondov. Španielsko dlho nereagovalo na výzvy Európskej komisie a daňovo zvýhodňovalo náklady na účasť v španielskych zamestnaneckých fondoch, ktoré boli daňovo odpočítateľnou položkou, kým takáto výhoda sa netýkala príspevkov do zahraničných penzijných fondov.
Prvý dôchodkový pilier
Základné dôchodkové poistenie v Španielsku tvorí prvý pilier, ktorý je povinný pre zamestnancov a samostatne zárobkovo činné osoby. Nárok na dôchodkové dávky vzniká po 15 rokoch účasti v tomto systéme. Plný dôchodok sa vypláca po 35 rokoch platenia príspevkov alebo v 65 rokoch života. Vypočítava sa z odvodov platených počas posledných 15 rokov. Dôchodky sa každoročne upravujú podľa vývoja cien. Odvody na sociálne poistenie sú vo výške 28,3 percenta zo mzdy (z toho 4,7 percenta platí zamestnanec a 23,6 percenta odvádza zamestnávateľ).
Opatrenia na zvýšenie zamestnanosti
Starnutie obyvateľstva zasiahne španielsky dôchodkový systém veľmi výrazne po roku 2020. Kým v súčasnosti sú výdavky na dôchodky na úrovni 8,4 percenta HDP, podľa odhadov Európskeho hospodárskeho výboru stúpnu do roku 2050 o 7,9 percenta HDP, čo je jeden z najvyšších rastov v celej EÚ. Nezamestnanosť je najvyššou z krajín EÚ15. Nízka je aj zamestnanosť starších ľudí a žien.
Španielska vláda sa preto v prvom rade zameriava na opatrenia podpory zamestnanosti. Sú to napríklad finančne podporované vzdelávacie programy orientované na ženy. Zamestnávatelia majú možnosť platiť znížené sociálne odvody za tie zamestnankyne, s ktorými majú uzavreté pracovné zmluvy na dobu neurčitú. Pripravujú sa aj opatrenia na zníženie odvodov zamestnaných pracovníkov nad 45 rokov. Zatiaľ sa však neupravili ustanovenia o skoršom odchode do dôchodku tak, aby motivovali ľudí pracovať dlhšie. Vláda nedávno zriadila rezervný fond, do ktorého smerujú terajšie prebytky systému sociálneho zabezpečenia, ktoré sú určené na financovanie systému po roku 2015.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 16:05