StoryEditor

Pomoc pri uplatnení migrantov

26.10.2006, 00:00

Už vyše desať rokov má na Slovensku zastúpenie Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM). Prostredníctvom Migračného informačného centra (MIC IOM), ktoré vzniklo v apríli tohto roka v Bratislave, od októbra podporuje presídlené osoby, utečencov a migrantov aj pri ich začleňovaní na trh práce. "Cudzincom, ktorí majú na Slovensku legálny pobyt, poskytujeme podporu aj pri vzdelávaní a rekvalifikácii. Po absolvovaní kurzov majú väčšiu šancu nájsť si prácu a začleniť sa do spoločnosti," hovorí vedúca Úradu IOM na Slovensku Zuzana Vatráľová.

Šance zvyšujú kurzy
Pomoc Migračného informačného centra v tejto oblasti zahŕňa presný postup, ako získať povolenie na zamestnanie vrátane podrobného zoznamu dokumentov, kontaktných adries a všetkých dôležitých informácií. Nájsť zamestnávateľa si však klienti centra musia sami, vzájomná komunikácia, predovšetkým podporované rekvalifikačné kurzy, však môžu zvýšiť ich šance na úspech. "Cudzinci žijúci na Slovensku sa môžu uchádzať o nenávratný finančný príspevok na rekvalifikačný alebo vzdelávací kurz podľa vlastného výberu. Kurzy by im mali pomôcť získať vzdelanie v odbore, ktorému sa chcú v budúcnosti venovať alebo ktorému sa venovali v minulosti a chýba im platný doklad o dosiahnutej odbornosti," vysvetľuje Vatráľová. Vďaka podpore Migračného informačného centra môžu absolvovať napríklad jazykové kurzy, kurzy práce s počítačom, manažérske kurzy, kurzy v remeselných profesiách, ale aj rôzne odborné kurzy podľa vlastného výberu.

Pestrá ponuka profesií
Komplexná štatistika úspešnosti zatiaľ neexistuje, keďže s touto činnosťou ešte centrum len začína. Prichádzajúci klienti centra sú z rôznych profesií -- napríklad taxikár, politológ, fotograf, stolár, murár či hudobník. Vylúčené nie je ani založenie vlastného podniku. Táto šanca je však vzhľadom na výšku finančných prostriedkov potrebných na založenie obchodnej spoločnosti pre migrantov z tretej krajiny (mimo Európskej únie) pomerne malá. Sčasti to spôsobuje aj nižšia vzdelanostná úroveň. "Často ide o osoby so základným vzdelaním, ale obracajú sa na nás aj vzdelaní cudzinci," dodáva Vatráľová. Proces pomoci, ktorú Migračné informačné centrum poskytuje cudzincom pri ich uplatnení na trhu práce, by uľahčilo napríklad vytvorenie databázy, do ktorej by potenciálni zamestnávatelia, respektíve personálne agentúry, mohli posielať svoje pracovné ponuky.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. máj 2024 20:34