StoryEditor

Najvyššie dôchodky majú v Luxemburgu, najnižšie v Británii

17.08.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR

Britské štátne dôchodky sú spomedzi najrozvinutejších krajín sveta jedny z najnižších. Uvádza to správa Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Pri porovnaní dôchodkov medzi členskými krajinami OECD sa Británia umiestnila na 26. z 30 miest. Brit môže čakať, že jeho dôchodok bude menej ako 50 percent priemerného zdaneného príjmu, ktorý dosahoval počas aktívnej pracovnej činnosti.
Najvyššiu priečku spomedzi rozvinutých krajín zaujalo Luxembursko. Jeho občania dostanú 102 percent zo zdaneného príjmu, čo znamená, že ich dôchodok je vyšší ako mzda, ktorú poberali počas pracovnej aktivity.
Veľkorysé finančné zaopatrenie dôchodcov zaisťujú aj Rakúsko, Maďarsko, Taliansko, Španielsko a Turecko pri vyplácaní dôchodkov na úrovni 75 percent priemerného zdaneného príjmu. Priemerná úroveň dôchodku medzi rozvinutými krajinami je 69 percent priemerného zdaneného príjmu.
Správa OECD sa zaoberá iba štátnymi dôchodkami a nepokrýva oblasť súkromných dôchodkov. Jedna z jej autoriek Monica Queisserová varovala, že v krajinách, kde sú verejné dôchodky veľmi nízke, existuje riziko chudoby dôchodcov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 12:04