StoryEditor

Dolár sa posilňuje na všetkých frontoch

20.07.2005, 00:00

Americký dolár sa včera posilnil oproti hlavným menám, pričom oproti japonskému jenu zaznamenal najlepšiu úroveň od 25. mája 2004. Zelená bankovka stála včera bezmála 113 jenov.
Posilnenie americkej meny prišlo nie len kvôli očakávanému prejavu šéfa americkej centrálnej banky Alana Greenspana pred americkým Kongresom, ale najmä kvôli obnoveniu rastu výnosov dolárových štátnych dlhopisov s 10-ročnou splatnosťou. Zároveň v pondelok zverejnená správa o kapitálových tokoch potvrdila, že prílev kapitálu pokryl obchodný deficit USA. Čistý prílev kapitálu v máji dosiahol 60 mld. USD oproti 47,8 mld. USD v apríli. S nárastom o 26 percent tak dokázal hravo pokryť obchodný deficit USA, ktorý v máji dosiahol 55,3 mld. USD.
Kým od prejavu šéfa Federálneho rezervného systému (Fed) burziáni očakávajú vyjadrenie dôvery ekonomike USA, ktoré sa rovná vyjadreniu spokojnosti s nastúpeným tempom postupného zvyšovania úrokov Fedu, od dlhej výnosovej krivky obchodníci očakávajú reflexiu rastu krátkych úrokov. Referenčná sadzba v USA od júna 2004 stúpla z 1 na 3,25 % a do konca roka by mala vzrásť na 4 %. Januárový futuritný kontrakt Fed Funds na burze Chicago Board of Trade (CBOT) sa totiž obchoduje s výnosom 4,01 %. Lenže dlhá výnosová krivka donedávna klesala, čo sa deje v prípade očakávania hospodárskej stagnácie alebo recesie. Včera sa však výnos na 10-ročných dolárových dlhopisoch vyšplhal na dvojmesačné maximum 4,23 %. "Atraktivitu dlhopisov zvýraznil aj výnosový diferenciál oproti nemeckým štátnym dlhopisom s obdobnou maturitou, ktorý narástol na 96 bázických bodov," pripomína investorom v dennej analýze Ezechiel Copic zo spoločnosti MG Financial Group. Záujem o cenné papiere denominované v dolároch by tak nemal opadnúť.
S týmto názorom sa nestotožňuje Copicov kolega Ashraf Laidi, ktorý varuje, že keď sa v obchodnom deficite prejavia zvýšené ceny ropy za máj a júl, prílev kapitálu do dolárových aktív nebude stačiť na pokrytie obchodného deficitu USA a zastaví rast dolára. Naopak, Stephen Jen z londýnskej centrály spoločnosti Morgan Stanley včera v liste investorom potvrdil revíziu vyhliadok dolára smerom hore. "USD má do tretieho kvartálu nábeh na ďalšie zhodnotenie teoreticky oproti všetkým menám. V tejto prognóze potvrdzujeme náš názor na krátkodobý aj strednodobý vývoj dolára i japonského jenu," napísal Jen. Výhľadovo by sa tak mal dolár oproti euru do septembra zhodnotiť na 1,17 USD/EUR oproti predchádzajúcemu odhadu 1,2 USD/EUR. Americká mena by zároveň v 9. mesiaci mala stáť 108 jenov oproti predtým odhadovanej úrovni 101 JPY/USD. Cieľová úroveň v tomto roku je podľa Jena 112 JPY/USD až 120 JPY/USD na koniec roka 2006.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 10:21