StoryEditor

Stres už zvláda lepšie

04.03.2007, 23:00

Víťazom prvého ročníka súťaže Podnikateľ roka 2006 Slovenskej republiky sa stal Miroslav Trnka, technický riaditeľ a spolumajiteľ spoločnosti Eset. "Titul vnímam ako ocenenie celého tímu, našich partnerov a zamestnancov," povedal.
Ako prezradil pre HN, jeho práca je zároveň jeho veľké hoby. Vo svojom snažení je maximalista. Vždy bol počítačovým fanatikom až do takej miery, že niektorí ľudia s ním mali problém sa rozprávať -- totiž akýkoľvek rozhovor nakoniec otočil na tému počítačov.
Mrzí ho, že pri svojich manažérskych povinnostiach už nemá čas na vlastnú programátorskú prácu. "Veľmi ma to trápi, lebo som programoval rád. Dnes na to už nemám prakticky žiaden priestor," hovorí.
Miroslav Trnka (45) je absolventom Slovenskej technickej univerzity v Trnave. Na vývoji antivírusového systému NOD pracoval od roku 1987 a je spoluautorom jeho prvej verzie. Firmu Eset založil so svojimi spoločníkmi v roku 1992.
Ako si dnes spomína na svoje začiatky? "Program na ochranu pred vírusmi sme nerobili pre seba. Spolu s Petrom Paškom sme chceli dať ľuďom niečo, čo by riešilo problém vírusov. Vtedy, dva roky pred nežnou revolúciou, sme neuvažovali o jeho komerčnom využití. Keďže v tom čase bol u nás veľmi populárny seriál Nemocnica na okraji mesta, program sme nazvali Nemocnica na Okraji Disku -- NOD."
Najmä po roku 2000 rozvoj spoločnosti nabral veľmi rýchly spád. Podarilo sa jej so svojimi produktmi expandovať do zahraničia. Eset dnes poznajú v Českej republike, USA, vo Veľkej Británii, v Nemecku, vo Švédsku, v Austrálii, Japonsku, Hongkongu, Malajzii, Mexiku, Paname a v desiatkach ďalších krajín. Za najdôležitejšie pre úspech spoločnosti Trnka považuje dobrých zamestnancov a kvalitu produktu. Koncom minulého roka spoločnosť získala ocenenie IT Firma roka, pričom sa stala dosiaľ jedinou spoločnosťou na Slovensku, ktorá toto ocenenie získala viac ako jedenkrát.
Ako ho zmenili roky podnikania? "Asi som sčasti stratil humor. Aj vzhľadom na veľký tlak a zodpovednosť za firmu. Zároveň som sa asi viac naučil zvládať stres," uvažuje.
Veľké pracovné vyťaženie si podľa neho žiada nemalú daň. "Mám veľmi málo času na vlastné súkromie, napríklad na prečítanie nejakej zaujímavej knihy, návštevu kina či debaty s priateľmi na iné než odborné témy," uzatvára prvý podnikateľ roka zvolený na Slovensku.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
22. apríl 2024 21:13