StoryEditor

O štátne dlhopisy je záujem

19.09.2006, 00:00

BRATISLAVA -- Slovenské štátne papiere sú stále atraktívne. V pondelňajšej aukcii bol o ne trikrát väčší záujem, ako Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) akceptovala. V pätnástej tohtoročnej aukcii agentúra zaznamenala dopyt investorov vo výške 5,4 miliardy korún, z ktorého akceptovala 1,73 miliardy korún. Minimálna úroková sadzba bola 4,75 percenta a maximálna 4,8 percenta. Slovensko si tak požičalo na osem rokov za relatívne výhodných podmienok. "Vývoj deficitu štátneho rozpočtu možno hodnotiť pozitívne, takže štát nie je nútený akceptovať veľa pri aukciách. Sadzby v aukcii boli v rozsahu výnosov požadovaných na sekundárnom kapitálovom trhu," zhodnotil aukciu Tomáš Kapusta z ARDAL-u.
"Ešte v stredu bola ponúkaná trhová cena osemročného štátneho dlhopisu päť percent," konštatoval díler peňažného trhu UniBanky Tomáš Perďoch. Podčiarkol, že od štvrtka cena padla o 15 až 20 bodov. "Trh si sám stlačil cenu, ktorá je síce stále v trhovom rozpätí, ale v porovnaní so stredou je nízka," povedal díler. Myslí si, že cenu stlačil pravdepodobne jeden subjekt. Podľa neho neakceptované ponuky investorov prekračovali 4,8 percenta a aj preto ich štát odmietol. Vyšší záujem o štátne dlhopisy pretrváva aj napriek inverznej výnosovej krivke. Znamená to, že čím sú splatnosti dlhšie, tým je výnos menší. Súvisí to aj s tým, že Národná banka Slovenska tento rok zvyšovala úrokové sadzby, a tak podporila atraktivitu "kratších peňazí". Ročné investície dnes prinášajú 5,3-percentný výnos. S predlžovaním lehoty splatnosti krivka klesá až k 4,5 percentám pri dvadsaťročných štátnych dlhopisoch.
Od začiatku roka ministerstvo financií ponúklo štátne dlhopisy v pätnástich aukciách. V siedmich úspešných si Slovensko požičalo 28,88 miliardy korún.

Kto sa môže zúčastňovať aukcií štátnych cenných papierov
Subjekty, ktoré majú podpísanú zmluvu s agentúrou ARDAL o účasti na aukciách primárneho trhu pre zaknihované štátne cenné papiere vydávané v Slovenskej republike a denominované v slovenských korunách. Okrem komerčných bánk pôsobiacich na Slovensku, medzi účastníkov primárneho trhu patrí Exportno-importná banka SR, Prvá stavebná sporiteľňa, Slovenska sporiteľňa, a. s., Sympatia Financie, o.c.p., a. s., Wüstenrot stavebná sporiteľňa, a. s., HSBC Bank plc a pobočka zahraničnej banky Morgan Stanley & Co. International Limited.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 02:22