StoryEditor

Ministerstvo práce môže preveriť činnosť sprostredkovateľských agentúr

04.08.2005, 00:00

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR prednedávnom vyzvalo občanov, ktorých v súvislosti s prácou v Slovinsku podviedol sprostredkovateľ práce (fyzická osoba alebo právnická osoba so sídlom na území Slovenskej republiky), aby poskytli bližšie informácie súvisiace s výkonom ich práce v Slovinsku, najmä o spôsobe sprostredkovania zamestnania a kontaktu na sprostredkovateľa.
Tieto informácie je najlepšie poslať e-mailom na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..sk a do predmetu správy je potrebné uviesť "Slovinsko".
Ministerstvo práce na žiadosť veľvyslanectva Slovenskej republiky opätovne upozorňuje slovenských občanov, aby si pred vycestovaním do Slovinska za pracovným účelom dôsledne preverili sprostredkovateľov práce, ktorí ponúkajú prácu najmä pri rôznych stavebných prácach v Slovinsku a sľubujú vysoké zárobky (priemerná mzda v Slovinsku sa pohybuje na úrovni 680 eur. Ide najmä o oblasť stavebníctva a počet našich občanov, ktorých v Slovinsku podviedli sprostredkovatelia, sa odhaduje na 170).

Na čo nesmiete zabudnúť pri vycestovaní za prácou
-- Pred opustením Slovenska je potrebné trvať na stanovení pracovných a platových podmienok a podpise zmluvy. Po príchode do Slovinska je potrebné zaregistrovať podpísanú pracovnú zmluvu na príslušnom slovinskom úrade práce. Keďže sa vyskytuje čoraz viac občanov, ktorí po niekoľkých odpracovaných týždňoch nedostali mzdu a zostali bez akýchkoľvek finančných prostriedkov, ubytovania a stravy, je potrebné, aby si ponuky práce v Slovinsku dôsledne preverili a zistili informácie o sprostredkovateľoch a ich službách.
-- Informácie o sprostredkovaní práce v zahraničí (ako postupovať, na čo si treba dávať pozor a podobne) nájdu záujemcovia na každom úrade práce, sociálnych vecí a rodiny a rovnako aj na webových stránkach ministerstva práce a Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny alebo na letáku priamo vo vestibule ministerstva.
-- Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny síce nemôže občanom nahradiť škodu, ktorá im bola spôsobená, ale môže prešetriť činnosti neserióznych agentúr cestou miestne príslušných úradov práce, sociálnych vecí a rodiny a v prípade porušenia zákona podstúpiť túto skutočnosť príslušným orgánom činným v trestnom konaní.
-- Ministerstvo ani úrady práce, sociálnych vecí a rodiny rovnako nemôžu kontrolovať agentúry, ktoré pôsobia mimo územia SR. To sa vzťahuje najmä na občanov, ktorí išli za prácou na "vlastnú päsť" a uzatvorili zmluvu s agentúrou pôsobiacou mimo územia Slovenskej republiky alebo priamo so zamestnávateľom. Ministerstvo práce bude v spolupráci so službami zamestnanosti EURES koordinovať svoj postup aj s príslušnými úradmi v Slovinsku.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 11:30