StoryEditor

Tento týždeň na trhoch

12.09.2005, 00:00

Pondelok
Tridsiaty siedmy týždeň tohto roka sa bude niesť najmä v znamení údajov o inflácii. V pondelok nimi začne Veľká Británia, ktorá zverejní augustový index výrobných cien (PPI). Slovensko ohlási maloobchodné tržby za august, pričom v júli tržby rástli o 8 %. Z Poľska očakávame bilanciu bežného účtu.
Utorok
V utorok budeme pokračovať údajmi o inflácii, z regiónu strednej Európy očakávame augustový index spotrebiteľských cien (CPI) Maďarska. Francúzsko sa pridá s indexom PPI a obchodnou bilanciou za júl. Index CPI a index maloobchodných cien (RPI) ohlási Veľká Británia. V popoludňajších hodinách prídu na trh údaje o raste cien v priemysle USA, ktoré by takisto mala smerom hore tlačiť drahšia ropa. Rekordné ceny čierneho zlata sa odrazia aj v správe o obchodnej bilancii USA za júl. Očakáva sa medzimesačné prehĺbenie schodku tesne k hranici 60 mld. USD.
Streda
Česká republika zverejní tri dôležité makroekonomické informácie. Prvou budú produkčné ceny, ktoré sa podľa očakávaní v auguste zvýšili o 1,2 %, po nich budú nasledovať importné a exportné ceny. Posledným českým údajom budú maloobchodné tržby, ktoré sa po 4,4-percentnom júlovom raste zrejme zvýšili o 3,8 %. Spotrebiteľskú infláciu oznámi Poľsko, Británia prispeje údajmi z trhu práce. Prezident ECB Jean-Claude Trichet bude mať ostro sledovaný prejav pred Európskym parlamentom. Z USA dorazia správy o poklese maloobchodného predaja v auguste, na ktorom sa podpíše hlavne slabý odbyt a znižovanie cien amerických automobiliek. V New Yorku sa začne zasadnutie OSN a pri tejto príležitosti budú trhy sledovať výstupy zo stretnutia čínskeho a amerického prezidenta. Ekonómov bude zaujímať najmä diskusia okolo ďalšieho uvoľnenia fixácie čínskej meny na americký dolár.
Štvrtok
Štvrtkové obchodovanie začneme francúzskou nezamestnanosťou, po nej bude nasledovať index nákladov na pracovné sily eurozóny za druhý kvartál, ktorý by sa mal spomaliť z 3,1 (Q1) na 2,8 %, takže rast platov v porovnaní s mierou inflácie permanentne prekračujúcou 2 % v eurozóne zatiaľ nevytvára priestor pre rast úrokov. Kľúčové makrodáta však zverejnia USA. Prvým z nich bude index spotrebiteľských cien za august, pričom rast sa očakáva nielen pri energiách, ale aj v jadrovej inflácii. Ceny benzínu v USA stúpli v auguste z júlových 2,33 na priemerne 2,53 USD za galón. Efekt rastu bude eliminovať vysoká porovnávacia základňa z minulého roka, s napätím sa preto bude vyčkávať až na septembrové údaje, keďže vlani v septembri ceny energií v USA klesli, nasledovať bude týždenný prírastok žiadateľov o nezamestnaneckú podporu a nakoniec prieskum filadelfského Fedu, ktorý hodnotí podnikateľský výhľad regiónu.
Piatok
V poslednom pracovnom dni dorazia na trh údaje o augustovej inflácii v eurozóne. Očakáva sa revízia flešového odhadu smerom hore až na 2,2 %. V USA zverejnia údaje o deficite bežného účtu za druhý kvartál, ktorý by mal podľa analytikov oproti prvému štvrťroku zostať stabilizovaný alebo nižší. Očakáva sa však niekoľkobodový pokles dôvery meranej Michigenským indexom, na čom budú mať podiel vysoké ceny energií a hurikán Katrina. Po zatvorení burzových parketov však trhy ostanú sledovať parlamentné voľby v sobotu na Novom Zélande a v nedeľu v Nemecku, najsilnejšej ekonomike eurozóny.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
04. máj 2024 13:51