StoryEditor

Firmy šetria, boja sa o ekonomiku

23.08.2006, 00:00
Firmy a inštitúcie vo svete držia rekordné množstvo hotovosti. Podľa analytikov to je znakom, že vývoju globálneho hospodárstva a budúcim ziskom príliš neveria.
Firmy a inštitúcie vo svete držia rekordné množstvo hotovosti. Podľa analytikov to je znakom, že vývoju globálneho hospodárstva a budúcim ziskom príliš neveria. Podľa posledných údajov spoločnosti Thomson Financial, 100 najväčších svetových spoločností drží spolu hotovosť 1,1 bilióna dolárov. Objem hotovosti rastie nepretržite od roku 1999, hranicu jedného bilióna prekročil v roku 2004 a odvtedy ostáva neobvykle vysoký. Investičná banka Merill Lynch minulý týždeň odhadla, že 33 percent aktív je prevažne vo forme hotovosti. "Taká nízka chuť riskovať bola naposledy v marci 2003 v čase invázie do Iraku," pripomína David Bowers, nezávislý konzultant Merill Lynch.
Jan Loeys, šéf oddelenia stratégie globálnych trhov v J.P. Morgan, vidí za vysokým podielom aktív v hotovosti rastúcu neistotu medzi investormi. "Pohľad na budúci vývoj svetovej ekonomiky sa polarizoval, investori sa preto orientujú na bezpečnejšie uloženie svojich zdrojov," dodal. Neistotu zvyšujú náznaky spomaľovania najväčšej svetovej ekonomiky - USA. Minulotýždňové údaje o raste cien poukázali na to, že inflačné tlaky sa znižujú. Výsledkom toho je fakt, že americká centrálna banka Fed tento mesiac zastavila dvojročnú sériu zvyšovania úrokových sadzieb aj kvôli slabnúcej ekonomike. Pomalší rast nezvyšuje tlak na infláciu, čo znamená, že banka nemusí brzdiť hospodársky rast sprísňovaním menovej politiky. "Neistota a vysoká kolísavosť na trhoch spôsobujú, že manažéri fondov a firmy sťahujú svoje aktíva z riskantných oblastí," hovorí Matthieu Lounages, portfóliový manažér fondu Pimco. Názor, že rast svetovej ekonomiky sa počas nasledujúcich 12 mesiacov oslabí, je momentálne medzi investormi viac rozšírený ako pred mesiacom. Podľa prieskumu Merill Lynch 52 percent respondentov je presvedčených, že firemné zisky sa v budúcom roku znížia. V júli malo takýto názor 44 percent opýtaných. Jeden z dôvodov, prečo firmy držia toľko hotovosti je, že napriek vysokým ziskom boli zdržanliví v investičných výdavkoch. Veľký nárast hotovosti zaznamenali spoločnosti, ktoré ťažili z vlny drahých komodít. Podľa Thomson Financial sa podiel hotovosti v spoločnostiach z oblasti ťažby a spracovania ropy a zemného plynu zvýšil z 5,5 percenta v roku 2004 na 10,2 percenta v súčasnosti.
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
07. máj 2024 16:01