StoryEditor

Rozhodnutie Fedu nebolo jednohlasné

22.09.2005, 00:00
Voľbou deviatich proti jednému v utorok Federálna komisia pre operácie na voľnom trhu rozhodla o zvýšení referenčnej úrokovej sadzby o 25 bázických bodov. Posolstvo finančným trhom však nebolo jednoznačné. Komisia totiž po prvý raz nerozhodla jednohlasne.

Voľbou deviatich proti jednému v utorok Federálna komisia pre operácie na voľnom trhu (FOMC) rozhodla o zvýšení referenčnej úrokovej sadzby o 25 bázických bodov. Kľúčová úroková sadzba Federálneho rezervného systému (Fed), ktorý v USA plní funkciu centrálnej banky, sa tak zvýšila z 3,5 na 3,75 percenta. Napriek prísnejším vyjadreniam na adresu inflácie v sprievodnom vyjadrení FOMC k zvýšeniu úrokov, ktoré signalizujú ďalší rast sadzby možno až na 4,25 percenta ešte v tomto roku, nebolo utorkové posolstvo finančným trhom jednoznačné. Komisia totiž, na svojom v poradí jedenástom zvýšení úrokov od júna 2004, po prvý raz nerozhodla jednohlasne.
Hlasovanie FOMC možno vnímať v troch rovinách. Po prvé, úroky opäť stúpli a mali by rásť aj naďalej. Centrálna banka v stanovisku k rozhodnutiu o zvýšení úrokov konštatuje, že škody napáchané hurikánom Katrina ohrozujú krátkodobé vyhliadky ekonomického rastu, predovšetkým vo forme vyšších cien energií a premiestňovania hospodárskej aktivity z postihnutého regiónu, čo sa odrazí na zabrzdenom raste zamestnanosti a produkcie. Na druhej strane však upozorňuje, že ekonomika bola a je rozbehnutá aj po hurikáne Katrina, a že kontrolovať riziko vyššej inflácie je pre ňu prednejšie ako stimulovanie hospodárskeho rastu.
Druhou rovinou, ktorá rozdelila jednotu obchodníkov skupujúcich doláre na devízovom trhu, bol nesúhlas člena FOMC Marka W. Olsona s jej rozhodnutím. Podporoval odklad rastu úrokov. Šéfovi Fedu Alanovi Greenspanovi sa len výnimočne nepodarilo dosiahnuť jednohlasné rozhodnutie FOMC.
Tretím faktom, ktorý na jednej strane zvýšil pravdepodobnosť rastu úrokov do konca funkčného obdobia A. Greenspana až na 4,25 percenta, ale na druhej strane priblížil status tzv. neutrálnej menovej politiky (t. j. ani rast, ani pokles úrokov), bola zmena štylizácie v stanovisku FOMC. V auguste FOMC pri zvyšovaní úrokov referovala o aktuálnom prístupe k výkonu menovej politiky, v septembrovom vyjadrení však referuje o postupnom zvyšovaní úrokov v budúcom čase s tým, že môže dôjsť k prerušeniu ich rastu.
Z utorka na stredu sa preto euro-dolárový kurz nedokázal popasovať s hranicou 1,21 USD/EUR a včera popoludní sa pokúšal dostať opačným smerom cez bariéru 1,2228 USD/EUR. Hlasovanie FOMC paradoxne oslabilo dolár, ktorý oproti euru začiatkom týždňa ťažil z "nerozhodného" výsledku nemeckých parlamentných volieb. Výsledok volieb v Nemecku môže zakonzervovať nepružné a nákladné vzťahy medzi štátom, zamestnávateľom a zamestnancom, pričom slabučký výkon nemeckého hospodárstva je skôr výsledkom pomalšieho rastu miezd, než bonusom z rastu produktivity práce (napriek zvýšenej nezamestnanosti).

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 17:54