StoryEditor

Bandy privádzajú do Nemecka novodobých otrokov

30.08.2006, 00:00

V Nemecku sa pred niekoľkými dňami uskutočnila celoštátna razia, zameraná na odhaľovanie nelegálnych zamestnancov a ľudí, ktorí celý systém organizujú. Polícia zatkla štyri osoby z Talianska a Rumunska ako hlavných podozrivých, pričom prehliadla 110 objektov v 55 mestách. Na akcii sa zúčastnilo 1 800 príslušníkov osobitnej vyšetrovacej jednotky, pracujúcej pod kódovaným označením "Tučniak". Obvinení získali na nelegálnu prácu v Nemecku niekoľko tisíc osôb, z Európy i Južnej Ameriky. Novodobí otroci dostávali za prácu hodinovú mzdu vo výške necelých dvoch eur, pričom denná pracovná doba dosahovala 10 až 14 hodín šesť i sedem dní v týždni. Obvykle pracovali v pohostinských zariadeniach -- najmä vo výdajniach zmrzliny -- ako aj pri upratovaní vo firmách a v domácnostiach. Nasledujúca reportáž düsseldorfského denníka Handelsblatt približuje túto akciu.

Sledované osoby neurobia už dlhší čas ani krok bez toho, aby o nich úradníci nevedeli. Úradníkmi sú v tomto prípade príslušníci osobitného oddelenia nemeckej colnej správy, ktoré pod skratkou FKS na celoštátnej úrovni bojuje proti nelegálnemu zamestnávaniu osôb. Osobitná zložka colnej správy pod správou spolkového ministerstva financií existuje dva roky a v spolupráci s políciou sa má už čím pochváliť -- len vlani jej sedemtisíc členov odhalilo 82 290 trestných činov.
V plnej pohotovosti sú i teraz, niekoľko hodín pred dlhodobo pripravovanou augustovou raziou. Stovky mužov a žien v uniformách čakajú len na pokyn veliteľa akcie Uweho Halstenberga.
Šéf sledovanej bandy sa v tejto chvíli pohybuje v blízkosti istej essenskej kliniky. Pod skratkou "CO1" sa skrýva najdôležitejšia "cieľová osoba", štyridsaťšesťročný Talian, vo svojom prostredí známy aj pod prezývkou "Šialenec". Vyslúžil si ju vďaka priemerným tristo telefonátom za deň. I s ďalším kumpánom sa práve chystá navštíviť známeho, ležiaceho v nemocnici.
Pod kontrolou sú aj ďalšie dve osoby s rumunskou štátnou príslušnosťou, z toho jedna dvadsaťsedemročná žena. Všetky informácie sa zbiehajú v bielefeldskej centrále FKS, kde užšie velenie akcie vyhodnocuje každú došlú správu od skrytých agentov priamo na mieste.
Ďalšia skupina dlhodobo odpočúva telefonáty členov bandy, keď v záznamoch má už asi desaťtisíc hovorov.


Všetko sa začalo pred tromi rokmi pri rutinnej kontrole cukrárne v západnom Vestfálsku, známej dobrou zmrzlinou... Polícia v nej odhalila niekoľko ľudí zamestnaných bez povolenia a súčasne zistila podozrivé kontakty jej vedúceho s výrobcami zmrzliny v iných mestách. Obraz celej trestnej činnosti bol čoraz ostrejší a ostrejší, v sieti colníkov uviazli aj dvaja Nemci, z toho jeden daňový poradca.
Mestečko Vlyun na dolnom Rýne nie je ničím mimoriadne a v tomto letnom období pôsobí skôr ospalým dojmom. Predajňa talianskej zmrzliny na pešej zóne je však obľúbená a obrat robí majiteľom celkom iste radosť. Je 15.07 minút. Centrála potvrdila bezproblémové zatknutie všetkých štyroch podozrivých osôb -- dvoch z toho počas jazdy automobilom na autostráde -- a prehliadka jednotlivých objektov sa môže začať, po celej republike je ich vyše sto. Jeden z nich v spomenutom Vlyune. Deti čakajúce na kornútik chladivej pochúťky sa nestačia diviť. "To sú nejakí čudní policajti," hovorí jedno z nich. A má pravdu, títo "policajti" sú vlastne colníci, ktorí sa od iných mužov zákona odlišujú aj uniformami. I výrazným nápisom na služobných automobiloch, čo je zároveň internetovou adresou. V preklade: "Stop práci načierno".
Vždy dvaja príslušníci vypočúvajú jedného zamestnanca cukrárne. Pravda, bez piatich prizvaných tlmočníkov by si veľa nepomohli, čašníci po nemecky prakticky nevedia. Hovoria po rumunsky alebo po portugalsky, z domnelých "talianskych" výrobcov sú zrazu Brazílčania.

Rozšírená práca na čierno
Razia nasvedčuje, že práca načierno je dnes v Nemecku každodenným deliktom. Výnimkou nie je ani Vlyun. Páchateľmi však nie sú vždy tí, čo načierno pracujú -- sú skôr poľutovaniahodnými obeťami, novodobými otrokmi s platom jedno -- dve eurá za hodinu. FKS odhaduje, že v Nemecku načierno pracuje 1,25 milióna osôb a obrat tieňovej ekonomiky už dosiahol 345 miliárd eur. Inými slovami, ide o 15 percent hrubého národného produktu celého štátu. V Európskej únii sú však Nemci "len" niekde v strede, na prvom mieste v tomto smutnom rebríčku je Grécko, nasledované Talianskom.
V Bielefelde sa v podvečer koná tlačová beseda. Prokurátor Klaus Pollmann a hovorca FKS Heinz Michael Horst trpezlivo odpovedajú na otázky novinárov. Áno, páchateľom hrozí minimálne jeden rok odňatia slobody a maximálne desať, zatiaľ ich prokuratúra obvinila zo zločinného spolčenia v kombinácii s inými závažnými trestnými činmi, ako je obchod s ľuďmi a organizovanie prostitúcie. Trestný je aj daňový únik podnikateľov, ktorí zamestnávajú ľudí bez pracovného povolenia. Len ako delikt sa podobné prípady posudzujú vtedy, ak ide o malú "čiernu" výpomoc cudzincov v domácnostiach. A hovorca potvrdzuje, že počas kontroly colníci zabavili v hotovosti 1,3 milióna eur a okrem toho aj 80 počítačov, z ktorých údaje budú teraz vyhodnocovať.
Zásah bol úspešný aj v Mníchove, Augsburgu, Euskirchene a v ďalších mestách. Vďaka letnej sezóne si získal aj náležitú publicitu. Verejnosti bez obalu ukázal, aké surové zaobchádzanie s nelegálne zamestnanými osobami sa skrýva za sladkou porciou talianskej zmrzliny. (gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
04. máj 2024 04:41