StoryEditor

Výsledky spoločností podporili rast

Americké indexy odštartovali minulý týždeň očakávaným rastom. Významne ich podporili pozitívne správy z podnikovej sféry.

Americké indexy odštartovali minulý týždeň očakávaným rastom. Významne ich podporili pozitívne správy z podnikovej sféry. Priaznivé výsledky spoločností, povzbudivé makroekonomické údaje a aktivita na poli fúzií a akvizícií stáli za týmto rastom na akciových trhoch.
Cena ropy v posledných dňoch nebola až tak v zornom poli investorov. Medzi investormi vládli obavy z prepadu úrovne rastu akciových indexov, no priaznivé výsledky niektorých spoločností ako Nokia, Motorola, eBay a Merck tieto obavy viac-menej vyvrátili. V konečnom dôsledku svoju úlohu zohral tohtoročný pokles akciových trhov o 8,5 percenta, ktorý vytvoril predpoklad na rastovú korekciu relatívne vypredaného trhu. Fínska spoločnosť Nokia dosiahla v prvom štvrťroku rast zisku o 18 percent na 863 miliónov eur. Vo vyjadrení to predstavuje zisk 19 centov na akciu, čo je o 4 centy viac, ako predpokladali analytici. Najväčší výrobca procesorov -- Intel -- zaznamenal za prvý štvrťrok 25-percentný nárast a to na 2,15 miliardy dolárov. Zisk na akciu bol 34 centov oproti očakávaniam 31 centov na akciu pri tržbách 9,43 miliardy dolárov.
Internetová spoločnosť Yahoo dosiahla v prvom štvrťroku zisk 14 centov na akciu spolu s tržbami 1,17 miliardy dolárov, čím zaznamenala svoj 55-percentný medziročný nárast. Výrobca ťažkej techniky Caterpillar výrazne prekonal ziskové očakávanie analytikov. Zisk dosiahol 581 miliónov dolárov. Tržby vzrástli o 28 percent na 8,34 miliardy dolárov. Caterpillar taktiež zvýšil výhľad hospodárenia -- zisk by mal vzrásť o 16 až 18 percent a tržby o 35 až 40 percent. Spoločnosť Altria prekonala taktiež ziskové očakávanie. Zisk vzrástol na 2,6 miliardy dolárov oproti 2,19 miliardy dolárov za rovnaké obdobie minulého roku. Tržby vzrástli o 8,7 percenta na 23,6 miliardy dolárov. V týždni bola zverejnená správa vo Wall Street Journal, že v krátkom období bude dohodnutý obchod spoločnosti Altria s čínskou vládou o výrobe a predaji cigariet Marlboro v Číne.
Spoločnosť McDonald's dosiahla v prvom kvartáli zisk 46 centov na akciu oproti 40 centov na akciu v rovnakom období minulého roku. Zisk reťazca predajní rýchleho občerstvenia McDonald's sa v prvom štvrťroku opäť zvýšil. Jeho celková hodnota predstavuje 727,9 milióna dolárov, čo je vo vyjadrení na 1 akciu 56 centov. Tržby tohto giganta vzrástli oproti minulému roku o 9 % na 4,8 miliardy dolárov. Minulý týždeň sa niesol v nasledovných číslach akciových indexov.
Blue chips index Dow Jones Industrial Average uzatváral v piatok na úrovni 10 158 bodov, čo znamenalo posilnenie za týždeň o 0,69 %. Technologický barometer Nasdaq Composite Index bol v piatok na úrovni 1 932 bodov a za týždeň jeho nárast predstavoval 1,24 %. Širší index Standard and Poor´s 500 v piatok dosiahol na hodnotu 1 159,95 bodu a za týždeň sa posilnil o 0,82 %. V oblasti fúzií a akvizícií je tu dlhodobý boj firmy Qwest Communications International so spoločnosťou Verizon Communications o firmu MCI. Qwest zvýšila svoju ponuku na 30 dolárov na akciu. Spoločnosť avizovala, že sa jej podarilo získať dodatočný zdroj financovania v hodnote 800 miliónov dolárov a vyhlásila, že táto jej ponuka je definitívna.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 03:54