StoryEditor

Vytvorte si program vlastného úspechu

06.10.2005, 00:00

Čo je to vlastne úspech? Parafrázujúc klasika možno povedať, že "muška iba zlatá...". Ide o niečo nehmatateľné, neopísateľné... Pre niekoho môže byť jedným z jeho prejavov viacposchodová vila s bazénom a niekoľko áut v garáži. Iný si pod pojmom úspech predstavuje rodinu so štyrmi deťmi. Pre mnohých iných úspech znamená perfektné zamestnanie, ktoré napĺňa ambície, a okruh príbuzných a známych, s ktorými sa cítia spokojne a šťastne.
Je jasné, že pre každého človeka znamená úspech niečo iné. Nie každý sa už niekedy zamýšľal nad vlastnou definíciou úspechu -- to obrovské množstvo informácií nás neraz tak zavalí, že všeobecne platné normy akosi automaticky prijímame za vlastné. Niekedy je pohodlnejšie nezaoberať sa príliš samým sebou a svojimi potrebami, avšak málokto bez toho dokáže dospieť k pocitu spokojnosti a šťastia.
Zhmotnenie predstáv
Vyskúšajte, či vaše predstavy o úspechu zodpovedajú vašim skutočným cieľom. Keď sa zamyslíte a vyjasníte si ciele, ľahšie ich budete úspešne napĺňať. Ciele si formulujte písomne. Opíšte všetky aktivity, ktoré sú podľa vás nevyhnutné na dosiahnutie vytýčeného cieľa. Položte si niekoľko otázok: Ako chcete dosiahnuť cieľ? Kto vám pri tom môže pomôcť? Ktoré prostriedky vrátane finančných budete potrebovať? Koľko času chcete týždenne venovať aktivitám smerujúcim k dosiahnutiu cieľa?
Porozmýšľajte aj nad tým, ako budete postupovať, ak sa vám na prvý raz nepodarí postupovať podľa plánu. Opíšte niekoľko alternatív, ktoré vás tiež môžu priviesť k úspechu. Ak je váš cieľ privysoký, opäť zvážte, či dokážete zobrať toho na plecia tak veľa. Po určitom čase si overte, či sa myšlienka na konečný cieľ vo vašej mysli ešte vždy spája s radostnými pocitmi. Ak ste na posledné dve otázky odpovedali kladne, pusťte sa okamžite do toho. Veľmi dobrou pomôckou je zhmotnenie vášho cieľa, pretože vďaka nemu ho môžete mať stále pred očami. Napíšte si ho alebo namaľujte na papier a zaveste na viditeľné miesto.
Boj s podvedomím
Pri ceste za úspechom treba myslieť aj na vlastné podvedomie, v ktorom môžeme nájsť všetko o nás samých. Želania, záľuby, všetko, čo si o sebe myslíme, tu sú zdroje nášho bohatstva. Naše podvedomie sa môže stať spriazneným ukazovateľom ďalšej cesty. Určite aj vy občas cítite túto smerovku kdesi v bruchu alebo v hlave -- cítite negatívne pocity alebo máte negatívne myšlienky vzťahujúce sa na nejakú situáciu alebo osobu. Ľudia majú veľmi často sklon nevšímať si tento vnútorný hlas. A ak konajú "proti nemu", v prípade neúspechu zvyknú povedať: "Vedel som, že to takto dopadne..."
Ak sa niekedy stane, že nepočúvnete svoju intuíciu, ona vás väčšinou poslúcha. A preto ju môžete ovplyvňovať pozitívnymi vetami. Preto sa držte týchto rád. Želania a ciele formulujte vždy písomne, pričom používajte pozitívnu formuláciu. Všetky vety píšte v prítomnom čase -- to, čo by ste chceli dosiahnuť, ste už predsa vo vašich predstavách dávno dosiahli. Napríklad: Žijem veselým, zdravým, šťastným a úspešným životom. Mám peknú prácu, ktorá napĺňa všetky moje ambície. Každý deň si prečítajte, čo ste napísali, a sledujte pri tom svoje pocity. Každý deň sa so svojím podvedomím rozprávajte o úspechu, hneď sa budete cítiť lepšie. Neočakávajte, že všetko, čo si želáte, hneď aj dosiahnete. Buďte trpezlivý. Ak budete skutočne chcieť niečo, čo nezávisí len od iných ľudí, určite to dosiahnete
Čo s pochybnosťami
Všetci celkom určite poznáte pochybovanie o vlastných schopnostiach. S týmito chmúrnymi myšlienkami ľudia neraz strávia celé hodiny, ba až dni. Pochybnosti prichádzajú ticho a bez varovania a v mysli sa objavujú ako blesk z jasného neba. Najčastejšou pochybnosťou o sebe samom je veta: "Som príliš hlúpy/a." Ak vám zíde na um, okamžite ju preformulujte konštatovaním: "Som inteligentný/á." Urobte to s každou pochybnosťou. Napíšte si pozitívne formulovanú výpoveď na lístok a oznámte túto zmenu svojmu podvedomiu. Ustavične ho kŕmte úspechom!
Už Seneca povedal, že niektoré veci sa neodvážime urobiť preto, že sú ťažké. Avšak ony sú ťažké len preto, že sa ich neodvážime urobiť. Aké sú teda zabijaky úspechu?
Päť smrtiacich úderov
Prvým hendikepom je, ak svoj cieľ chcete dosiahnuť príliš rýchlo. Pravdepodobne ste si nedopriali dostatok času, aby ste mohli popremýšľať o svojich úmysloch. Urobte to, kým nie je neskoro. Reálny časový plán je veľmi dôležitý, aby ste sa nedostali pod tlak. Opätovné preverenie vašich úmyslov vás ušetrí prípadného sklamania. Presne si napíšte, čo chcete, a aké možnosti máte na to, aby ste to dosiahli. Porozprávajte sa s niekým o vašich cieľoch.
Druhou nevýhodou je, ak ste si stanovili niekoľko cieľov súčasne. Mať niekoľko cieľov v rôznych oblastiach je obdivuhodné. Veď mnoho ľudí pred sebou nemá nijaké ciele. Avšak ak si toho na plecia naložíte priveľa, nevyhnutne sa dostanete do kolízie. Prehnaná aktivita nevedie k úspechu, skôr naopak -- celkom určite vás prepadne pocit frustrácie. Napíšte si všetky svoje ciele a stanovte si priority.
Po tretie: pochybíte, ak si vopred poviete, že to nedokážete. Radšej nebudete robiť nič, veď by ste mohli urobiť chybu alebo sklamať. Máte strach začať niečo nové. Skúste si aspoň raz veriť a urobíte viac, ako ste si mysleli. Napíšte si na lístok, čo dobré ste už urobili, o čo sa zaujímate a čo by ste sa chceli naučiť. Ak si ešte vždy myslíte, že to nedokážete, aspoň sa o to pokúste. Môžete len vyhrať.
Štvrtou nesprávnou taktikou je, ak pred cieľmi uprednostňujete rodinu. Aj vy si vopred poviete, že vaša rodina bude určite proti tomu, aby ste zobrali nové miesto, pretože potom s ňou budete tráviť menej času? Je možno jednoduchšie, ak za seba necháte rozhodnúť iných, aspoň nemusíte niesť zodpovednosť za svoje rozhodnutia. Alebo máte strach z nových požiadaviek a rozhodnutie vašej rodiny vám prišlo celkom vhod? Čo vlastne chcete? Porozprávajte sa o svojich želaniach a obavách s rodinou. Skúste nájsť možnosti, ako to málo času, čo budete mať s rodinou k dispozícii, strávite intenzívnejšie.
Piatou brzdou úspechu sú nedostatočné odborné vedomosti. Vaša hlava je plná úžasných nápadov, avšak všetkých sa musíte vzdať, pretože vaša odborná kvalifikácia na ne jednoducho nestačí. Skôr ako sa vzdáte ďalšej myšlienky, poobzerajte sa po iných možnostiach. Napíšte si všetky nové nápady. Akú kvalifikáciu potrebujete na ich uskutočnenie? Môžete si doplniť chýbajúce vedomosti? Poznáte človeka, ktorý môže k naplneniu vašich nápadov prispieť svojimi vedomosťami? Ak nikoho takého nepoznáte, porozmýšľajte, kde by ste ho mohli nájsť. Porozprávajte sa o svojich nápadoch s priateľmi a so známymi. Ak v tomto úsilí nepoľavíte, určite narazíte na človeka, vďaka ktorému sa pohnete ďalej.

Na ceste k úspechu hľadajte odpovede na tieto otázky
-- Čo si predstavujete pod pojmom úspech?
-- Ako by vyzeral váš šťastný život?
-- Čo všetko by sa muselo stať súčasťou vášho života, aby ste ho mohli označiť ako úspešný?
-- Ako vyzerá váš súčasný súkromný a pracovný život?
-- Čo robievate s priateľmi?
-- Aké je vaše povolanie?
-- Ste šéf alebo podriadený?
-- V ktorej oblasti života ste ešte nedosiahli úspech?
-- Napíšte, čo vám v jednotlivých oblastiach života chýba.
-- Aké je vaše najdôležitejšie želanie?

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 11:06