StoryEditor

Talianske banky zamiešajú rebríčkom

24.05.2007, 00:00
V Európe pokračuje vlna konsolidácie bánk. Najčerstvejším príkladom je dohoda o spojení dvoch talianskych bánk UniCredit a Capitalia.
V článku je tabuľka

Obchodom za 22 miliónov eur vznikne piaty najväčší bankový dom na svete a druhý v Európe.

Biliónový majetok
Podľa trhovej kapitalizácie, čo je hodnota banky na akciovom trhu, sa UniCredit vyšvihne zo súčasného 12. miesta na piate na svete. Medzi európskymi bankami pred ňou bude iba britská HSBC.
Podľa dohody UniCredit zaplatí 1,12 novovydanou akciou za každú akciu Capitalie. Majetok nového giganta sa bude blížiť jednému biliónu eur.
Spojenie sa nerodilo jednoducho. Šéf Predstavenstva Capitalie Cesare Geronzi mesiace čelil ponukám kupujúcich, medzi ktorými boli aj španielska Banco Santander Central Hispano a holandská ABN Amro. "Bolo to jediné možné riešenie," komentoval nakoniec obchod Geronzi.

Podozrivý vedúci
Geronzi, ktorý bude v UniCredit podpredsedom predstavenstva, však môže uškodiť imidžu banky. Je totiž vyšetrovaný v súvislosti s kolapsom mliekarenskej spoločnosti Parmalat. Okrem toho bol odsúdený na 20 mesiacov väzenia za svoju úlohu v bankrote realitnej spoločnosti. Geronzi obvinenia v oboch prípadoch odmieta. Šéf UniCredit Alessandro Profumo na otázku, či Geronzi nie je problémom etického kódexu banky, odpovedal: "Nemyslím si, situáciu je však ťažko posúdiť zvonka."

Dole s poplatkami
Nielen na Slovensku sa sťažujeme na vysoké bankové poplatky. Združenie talianskych spotrebiteľov Adusbef využilo spojenie bánk a vyzvalo ich na zníženie jedných z najvyšších poplatkov v Európe. Podľa združenia platia Taliani za hypotéky o 0,89 percenta viac ako je priemer Európskej únie a za spotrebiteľské úvery o 2,25 percenta. Napríklad poplatky dvoch zlučovaných bánk za výber z bankomatu sú 2 a 2,3 eura. Vyššie v Taliansku účtuje iba Banca Antonventa. "Nesklamte spotrebiteľov," vyzýva združenie.

Vlna akvizícií
Zlúčenie je súčasťou vlny chystaných aj uskutočňovaných akvizícií v bankovom sektore Európy. S heslom "spolu je lepšie" oznámili vlani v auguste svoju fúziu dve talianske banky Intesa a Sanpaolo. Dohodu o porozumení, ktorá predznamenáva zlúčenie, podpísali aj ďalšie talianske banky Banca Popolare di Milano a Banca Popolare dell-Emilia Romagna.
Európska komisia sa snaží vytvoriť lepšie podmienky pre cezhraničné spájanie, podľa Profuma bariéry stále existujú. "Snažíme sa vytvoriť spoločný európsky trh, ale myslím si, že vlna konsolidácií sa nezmení na lavínu," hovorí Profumo. Banka UniCredit nedávno získala HVB a posilnila svoju pozíciu v Nemecku a strednej Európe. Rokovala s francúzskou Société Générale. Rozhovory sa prerušili aj v súvislosťami s obavami francúzskych politikov, že najväčšia finančná inštitúcia krajiny sa môže dostať pod kontrolu Talianov. V súčasnosti sa na predaj chystá ABN AMRO. Či sa jej vlastníkom stane britská Barclays, ako sa dohodli manažmenty bánk, alebo konkurenčná skupina okolo Royal Bank of Scotland, rozhodnú v lete akcionári ABN AMRO.

Základné údaje spájaných bánk
 

UniCredit

Capitalia

Sídlo

Miláno

Rím

Počet zamestnancov

142000

28291

Pobočky vo svete

7269

2020

Čistý zisk*

5,5  miliardy

1,2 miliardy

Poskytnuté úvery*

441,3 miliardy

96 miliárd

Majetok*

823,3 miliardy

137,1 miliárd

Trhová kapitalizácia*

78,2 miliardy

20,7 miliárd

* v eurách, údaje sú k 31. 12. 2006
Zdroj: The Wall Street Journal

01 - Modified: 2003-05-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Základný kameň PSA v polovici júna
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
07. máj 2024 23:13