StoryEditor

Napísali a povedali o Ľubomírovi Feldekovi

17.11.2005, 23:00

Debutová kniha Hra pre tvoje modré oči neprešla previerkami, lebo sa jeho otec ako mnohí iní stal koncom 50. rokov obeťou politický perzekúcií. Musel opustiť miesto redaktora vo vydavateľstva Mladé letá a odišiel pracovať do televíznej fabriky na Oravu, kde spoznal svoju manželku, s ktorou má päť detí. V najproduktívnejšom období riešil súdny spor s Dušanom Slobodníkom, ktorý sa skončil až na Európskom súde a odchodom celej rodiny do Prahy. Dnes zažíva návrat na Slovensko. Ľubomír Feldek. (Kata Račková, SME)

...píše básne, ktoré žije. Práve v jednoduchosti je Feldekova zložitosť, problematizovanie nášho sveta. Jeho pohľad je prudký, úsečný, ale presný, hoci i pateticky hravý a akoby rozprávačsky uvoľnený. (Rudolf Chmel o Ľubomírovi Feldekovi)

Feldek sa svojím prekladateľským dielom pričinil o premenu nášho básnického jazyka, radikálne sa zbavil parnasisticko-symbolistických reliktov -- poetizmov, skrátených slov, umelých inverzií a podobne, a vykročil na cestu prirodzenej dikcie. (Ján Zambor o Feldekovi)

V roku 1992 zažaloval politik Dušan Slobodník spisovateľa Ľubomíra Feldeka za výrok "pán Slobodník sa stal ministrom kultúry a vzápätí vyšla najavo jeho fašistická minulosť", ako aj za verš básne, ktorý znie: "esesák sa objal s eštebákom". Feldek narážal na to, že sa Slobodník, ako sedemnásťročný, zúčastnil na teroristickom kurze jednotiek SS v Sekulách. Kauza Slobodník proti Feldekovi sa zmenila na kauzu Feldek verzus Slovenská republika. Dňa 12. júla vyhral Ľubomír Feldek spor so Slovenskou republikou. Štrasburg vyniesol rozsudok a uznal, že jeho právo na slobodu vyjadrenia bolo porušené. (Soňa Bartovičová, www.civil.government.sk)

"Už mesiac nervózne pobehujem a presviedčam dcéry, ktoré mu chcú niečo kúpiť, aby tak urobili až na budúci rok, keď bude mať sedemdesiat," povedala manželka a spisovateľka Oľga Feldeková. Ako ďalej uviedla, Feldekove narodeniny oslávi rodina "v najvyššej skromnosti". Starostlivá partnerka pripraví pre svoju polovičku obľúbený vyprážaný rezeň so zemiakovým šalátom, na rad údajne príde aj dobré víno a tradičná pusa. (O oslave Feldekových 69. narodenín, SITA, október, 2005)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 07:06