StoryEditor

Inštitucionálni investori menili správcov

19.07.2004, 00:00
Inštitucionálni investori menili správcov, dôvodom pohybu na trhu sú nízke výnosy fondov, ponuky nových spoločností možno očakávať aj na Slovensku

Konzervatívni inštitucionálni investori sú nespokojní so spoločnosťami, ktoré spravujú ich aktíva. Pre zlé výsledky pri zhodnocovaní zverených finančných prostriedkov v minulom roku vypovedalo zmluvy o správe rekordné množstvo investorov.
Podľa výskumu spoločnosti Invesco, ktorá spravuje aktíva a je súčasťou amerického investičného domu Amverscap, viac než dve pätiny európskych kontinentálnych investorov v minulom roku vymenilo správcu svojich investícií. V roku 2000 správcov vymenilo 26 % opýtaných, v roku 2002 toto číslo stúplo na 34 % a v minulom roku na 42,5 %.
Taký prudký skok v nedôvere európskych konzervatívnych investorov k manažérskym spoločnostiam (podľa slovenskej legislatívy správcovským) analytici vysvetľujú poklesom výnosov fondov. Je to napriek tomu, že vzťahy medzi manažérskymi spoločnosťami a ich klientmi boli v minulosti blízke aj v čase prepadu trhu. V minulom roku došlo po troch rokoch stagnácie k rastu na kapitálovom trhu. Neschopnosť manažérov dosiahnuť aj v lepších podmienkach lepšie výkony fondov viedla k tomu, že čaša trpezlivosti investorov pretiekla. "Ak je výnos investícií záporný, dôchodkové fondy prijímajú rýchle a jasné opatrenia," hovorí vedúci manažér Invesco Ive Van Langenhow.
Podľa výskumu, ktorý sa uskutočnil medzi 146 investormi, ktorí kontrolujú aktíva v hodnote 518 mld. eur, hlavným dôvodom na výmenu manažérov je ich profesionálna neschopnosť. Druhou príčinou je zmena investičnej stratégie a distribúcia aktív.
V deväťdesiatych rokoch vzťah aktív inštitucionálnych investorov k záväzkom predstavoval 130 -- 140 percent, preto neboli veľmi spokojní s činnosťou manažérskych spoločností. Teraz sa tento vzťah približuje k 100 percentám, a preto sú investori čoraz menej schopní zmieriť sa s menej výkonnými správcami aktív. Investori si nemôžu dovoliť ešte niekoľko rokov trpieť straty od 5 do 10 percent ročne. Pád dôvery môže ponúknuť nové možnosti pre americké a britské manažérske spoločnosti, medziiným aj pre hedgeové fondy.
"Svet sa mení. V dôsledku vytláčania tradičných kontaktov profesionálnymi vzťahmi sa bude meniť ešte viac," hovorí Paul Mankuda, šéf európskeho oddelenia Deutsche Asset Management.
Zmenu správania investorov zaznamenali aj iné firmy riadiace finančné aktíva. Kedysi investori dávali manažérskym spoločnostiam niekoľko rokov času. Momentálne však s nimi podpisujú kontrakt len na jeden štvrťrok.
Hodnota aktív spravovaných ku koncu minulého roka v krajinách, ktorých lokálne asociácie správcov fondov sú združené v európskej organizácii FEFSI, ku koncu minulého roku stúpla o 12 %. Najväčší rast peňazí vložených v minulom roku do podielových fondov bol vo Fínsku. Investori vložili do nich o 50 % viac peňazí ako v minulom roku. Ku koncu minulého roku fondy spravovali aktíva v hodnote viac ako 511 biliónov USD.
Domáci investori by sa mali mať po vstupe do EÚ na pozore pred možnými nereálnymi ponukami zahraničných investičných sprostredkovateľov, ktorí začnú u nás pôsobiť na základe jednotnej európskej licencie. Hrozí napríklad riziko nedostatočnej odbornej starostlivosti a poskytovanie nevhodných produktov a služieb. Firmy z iných štátov sa budú snažiť podnikať v SR čo najlacnejšie a stavať na nižšiu úroveň regulácie, čo by mohlo vyústiť do znižovania úrovne služieb. Investori by mali byť opatrnejší, predovšetkým pred tými, čo budú ponúkať "hory-doly".

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 04:10