StoryEditor

SP zaplatí penále za meškajúce platby

13.02.2006, 23:00
Autor:
SITASITA

Sociálna poisťovňa zaplatí penále za neodvedenie príspevkov na dôchodkové účty niektorých sporiteľov v dôchodkových správcovských spoločnostiach (DSS). Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Sociálnej poisťovne (SP) Vladimíra Pôbišová. Poisťovňa tak musí urobiť na základe protokolu o vykonanom dohľade v SP, ktorý ešte v minulom roku uskutočnil Úrad pre finančný trh. "Sociálna poisťovňa predpokladá, že penále týkajúce sa konkrétnych prípadov, odvedie v prospech dôchodkových správcovských spoločností bez zbytočného odkladu po ukončení februára tohto roka," skonštatovala Pôbišová. Presný počet sporiteľov, ktorým poisťovňa zaplatí penále, bude podľa nej známy pred samotným odoslaním penále na dôchodkové účty.
Penále uhradí Sociálna poisťovňa podľa Pôbišovej zo svojho správneho fondu. "Úhrady penále jednotlivým dôchodkovým správcovským spoločnostiam sa budú zasielať vždy osobitne, teda nie spolu s príspevkami na starobné dôchodkové sporenie," skonštatovala Pôbišová. Prehľad s údajmi o zaplatení penále poisťovňou sa podľa hovorkyne SP spracuje v rámci mesačnej uzávierky po skončení tohto kalendárneho mesiaca.
Dohľad nad trhom starobného dôchodkového sporenia v súčasnosti vykonáva Národná banka Slovenska, ktorá túto právomoc od januára prevzala od Úradu pre finančný trh. Úrad totiž ku koncu decembra minulého roka zanikol. Ako pre agentúru SITA uviedol hovorca NBS Igor Barát, centrálna banka v tomto roku dostala viacero podnetov od DSS, ako aj od niekoľkých desiatok sporiteľov, ktoré sa týkali meškania SP pri úhrade príspevkov na dôchodkové účty. "Národná banka Slovenska tieto podnety v súčasnosti preveruje a v prípade, ak zistí pochybenie Sociálnej poisťovne, znova ju môže vyzvať na zaplatenie penále z omeškania," dodal Barát.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
01. máj 2024 19:09