StoryEditor

Za prácou cez hranice

07.07.2005, 00:00

O možnostiach zamestnania v Maďarsku sa na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny v Rimavskej Sobote (ÚPSVR) prostredníctvom Európskeho portálu pre pracovnú mobilitu EURES informovalo v prvom polroku približne 200 ľudí. V rovnakom období so zamestnávateľmi u južných susedov uzatvorilo pracovné zmluvy vyše 30 záujemcov z tohto okresu.
"Presný počet uchádzačov o zamestnanie, ktorí našli uplatnenie v Maďarskej republike, sa nedá jednoznačne určiť. Z evidencie uchádzačov o zamestnanie ich totiž nevyraďujeme len po predložení pracovnej zmluvy, ale aj na základe ich vlastnej žiadosti. Takisto i z dôvodu ich odchodu do cudziny na dlhšie ako 15 kalendárnych dní," konštatoval riaditeľ ÚPSVR v Rimavskej Sobote Alexander Pataki.
V tomto okrese dosahovala miera evidovanej nezamestnanosti ku koncu mája vyše 28 %. ÚPSVR v rámci podpory zamestnávania uchádzačov o zamestnanie v prihraničných regiónoch prepláca časti cestovných výdavkov pre tých, ktorí sa legálne zamestnajú v prihraničných regiónoch.
Najviac uchádzačov o zamestnanie si hľadá prácu v susednej župe Miškovec v Budapešti a okolí. Zamestnávajú sa väčšinou v stavebníctve, elektrotechnickom a textilnom priemysle, strojárstve, doprave, poľnohospodárstve a službách. Žiadaní sú najmä murári, klampiari, vodiči kamiónov, sústružníci, zvárači, ale i lekári a zdravotné sestry, ako aj ľudia pracujúci v poľnohospodárstve. (TASR)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 15:59