StoryEditor

Obrovský záujem o státisícové odchodné

20.07.2006, 00:00
Autor:
TASRTASR

Takmer 700 zamestnancov najväčšej českej oceliarskej spoločnosti Mittal Steel Ostrava a jej dcérskej firmy Vysoké pece Ostrava podalo v pondelok žiadosť o nadštandardné odstupné. Pondelok je prvým dňom, keď mohli požiadať o skončenie pracovného pomeru dohodou a získať tak státisícové sumy.
"Podávanie žiadostí prebiehalo bez problémov, iba v ranných hodinách sa vytvoril rad a zamestnanci museli čakať zhruba hodinu, v priebehu dňa potom bolo vybavovanie žiadostí plynulé," povedala hovorkyňa Mittal Steel Ostrava Jana Dronská. Žiadosť o skončenie pracovného pomeru dohodou podalo 606 zamestnancov Mittal Steel Ostrava a asi 80 zamestnancov Vysokých pecí Ostrava.
Vedenie oceliarskej firmy očakávalo, že záujem bude veľký, a na takzvané sociálne príspevky formou odstupného vo výške 12 až 32 priemerných mesačných platov má pripravenú zhruba jednu miliardu českých korún, čo je v prepočte asi 1,358 miliardy slovenských korún. Záujemcovia o dobrovoľný odchod z firmy síce môžu žiadosti podávať do štvrtého augusta, avšak tí, ktorí sa poponáhľali a o skončenie pracovného pomeru požiadali v prvých troch dňoch od spustenia akcie, teda do stredy, a ktorým zamestnávateľ vyhovie, získajú ako bonus jeden priemerný mesačný zárobok navyše.
Mittal Steel Ostrava chce do jesene znížiť stav najmenej o tisíc zamestnancov. Väčšina tých, ktorým zamestnávateľ žiadosti schváli, opustia podnik už do konca augusta so státisícovým odstupným. Podľa personálneho riaditeľa Jiřího Gwozdza by mal priemerný takzvaný sociálny príspevok dosiahnuť asi 520 000 českých korún. Jeho výška je závislá od odpracovaných rokov v podniku a veku zamestnanca. Zrejme nebudú ojedinelé ani prípady, keď odstupné dosiahne až milión korún.
Mittal Steel Ostrava zamestnáva 8 861 pracovníkov, dcérska firma Vysoké pece Ostrava, ktorá tento rok s materskou spoločnosťou fúzuje, má 962 zamestnancov. Znižovanie zamestnanosti oceliarska spoločnosť predpokladá aj v nasledujúcich rokoch. Možnosť dobrovoľného odchodu z podniku so státisícovým sociálnym príspevkom dala oceliarska firma zamestnancom už v roku 2004, vtedy vyplatila 1 729 ľuďom odstupné v celkovom objeme 914 miliónov českých korún.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
29. september 2024 06:20