StoryEditor

Zisky bánk držia vysoko poplatky

10.05.2006, 00:00

Bankám aj v tomto roku rastú zisky vďaka poplatkom a províziám a nárastu retailových úverov a úverov pre malé a stredné podniky. Hrubý zisk bankového sektora podľa štatistických údajov Národnej banky Slovenska (NBS) dosiahol v prvom štvrťroku tohto roku 4,873 miliardy korún a v porovnaní s prvým štvrťrokom 2005 vzrástol o 18,4 percenta. Na daniach odviedli banky štátu takmer 720 miliónov korún.

Trend rastu výnosov z poplatkov
Trend rastu výnosov z poplatkov uvádzajú v komentároch k štvrťročným výsledkom samotné banky a konštatuje to aj Ministerstvo financií SR v materiáli Analýza podielu poplatkov za bankové služby na celkovom zisku bankového sektora, z marca tohto roku.
Materiál informuje o poplatkovej politike bánk v rokoch 2004 a 2005. Konštatuje sa v ňom, že v súčasnom období prevláda v bankovom sektore na Slovensku pokles čistého úrokového výnosu na celkových príjmoch. Čistý úrokový výnos klesol medziročne (rok 2005 v porovnaní s rokom 2004) o 1,8 miliardy korún.
Súčasne sa prejavuje trend rastu výnosov z poplatkov a provízií, uvádza sa v analýze. V roku 2005 predstavoval podiel čistého výnosu z poplatkov a provízií na zisku bankového sektora (prevádzkový hospodársky výsledok očistený od opravných položiek) 78,5 % a v roku 2004 76,3 %. Tento trend potvrdzujú aj výsledky bánk za prvý štvrťrok 2006.

Tri banky kraľujú
Tri najväčšie slovenské banky -- Slovenská sporiteľňa, VÚB banka a Tatra banka, sa na celkovom hrubom zisku podieľali približne 60 percentami. Ako vyplýva z informácií zverejnených bankami, len dve banky boli za prvý štvrťrok v strate. Tieto banky však pôsobia na trhu krátko a svoju stratu odôvodnili zvýšenými investíciami do budovania pobočiek. Na bankovom trhu pôsobilo ku koncu marca pätnásť komerčných bánk, tri stavebné sporiteľne a šesť pobočiek zahraničných bánk.
S najvyšším hrubým ziskom -- 1,073 mld. Sk, podľa medzinárodných účtovných štandardov ukončila štvrťrok Slovenská sporiteľňa. "Výsledok za prvé tri mesiace je uspokojivý, najmä ak si uvedomíme, že banka musela kompenzovať nižšie úrokové výnosy kvôli poklesu príjmov z maturujúcich štátnych dlhopisov s fixným úrokom enormným nárastom retailových úverov a úverov pre malé a stredné podniky," uviedol k výsledkom podpredseda Predstavenstva Slovenskej sporiteľne Štefan Máj.
VÚB banka dosiahla podľa zverejnených informácií za prvé tri mesiace tohto roka zisk pred zdanením 924 mil. Sk, čo v medziročnom porovnaní predstavuje nárast o 6,2 %. Čisté úrokové výnosy banky boli 1,521 mld. Sk, čo predstavuje medziročný pokles o 8,3 %. Čisté výnosy z poplatkov a provízií boli na úrovni 669 mil. Sk, pričom za tri mesiace minulého roka to bolo 555 mil. Sk.
Tatra banka dosiahla za prvé tri mesiace tohto roka hrubý zisk na úrovni 833,3 mil. Sk. V medziročnom porovnaní si banka polepšila takmer o 33 %. Čisté výnosové úroky vzrástli medziročne o vyše 30 % na 1,093 mld. Sk. Čisté výnosy z poplatkov a provízií predstavovali za tri mesiace tohto roka sumu 539,6 mil. Sk, pričom za rovnaké obdobie minulého roka to bolo 486,2 mil. Sk.

Transparentnosť poplatkov
Od 1. mája vstúpila do platnosti novela zákona o bankách. NBS pripravuje k novele vyhlášku, ktorou určí štruktúru údajov zverejňovaných jednotlivými bankami na internetovej stránke NBS, vyhláška by mala byť platná od začiatku júla. Ministerstvo financií je presvedčené, že prijaté legislatívne opatrenia prispejú k väčšej ochrane klientov a k vyššiemu stupňu rovnoprávnosti postavenia zmluvných strán vo vzťahu klient -- banka.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
15. apríl 2024 22:20