StoryEditor

Silná koruna brzdila výkonnosť fondov

31.01.2006, 23:00
Silná koruna, ktorá si uplynulý týždeň pripísala nové rekordy, neprospela fondom investujúcim v eurách a dolároch. Po prepočítaní na slovenskú menu sa totiž časť ich ziskov zmazala a takmer všetky sa ocitli v strate. Zo slušných ziskov sa mohli radovať len stredoeurópske akciové fondy a akciové fondy investujúce v západnej Európe.

Americké akcie rástli
Fondy amerických akcií stratili po prepočítaní na koruny v priemere jedno percento. Americké akciové trhy pritom výrazne vzrástli. Najväčší nárast zaznamenali podľa portfóliového manažéra ČSOB Asset Managementu Vladimíra Šošovičku na konci týždňa po zverejnení vyšších ako očakávaných ziskov niektorých spoločností ako Microsoft alebo Procter & Gamble. "Zverejnený nižší rast amerického HDP nahrával očakávaniam, že čas rastu amerických sadzieb sa blíži ku koncu," uvádza Šošovička. Trh pritom vyčkával na rozhodnutie americkej centrálnej banky Fed, ktorá mala zvýšiť referenčnú úrokovú sadzbu na 4,5 percenta.

Západná Európa
Západoeurópske akciové fondy sa stali najúspešnejšou skupinou týždňa a získali v priemere takmer 1,8 percenta. "Západoeurópske akciové trhy nasledovali príklad spoza Atlantiku, ale reagovali pružnejšie. Tomu zodpovedajú aj lepšie týždenné výsledky," konštatuje portfóliová manažérka Investičnej a Dôchodkovej Katarína Antoničová. Burzy váhali len v prvých dvoch obchodných dňoch a od stredy sa dokázali rýchlym tempom zhodnocovať, takže skončili vysoko v pluse. Za ich úspechom stoja podľa Antoničovej firemné aj makroekonomické výsledky.
Stredoeurópske burzy spomalili svoj dlhodobý rast a v priemere sa znehodnotili. Slabý prírastok zaznamenal len poľský trh, ktorý si už štandardne udržiava náskok pred zvyškom regiónu. "Fondy stredoeurópskych akcií však na týždennej báze vzrástli o viac ako jedno percento, za čím stálo oslabenie koruny oproti ostatným menám v regióne," dodáva Antoničová.

Rozvíjajúce sa trhy opäť potešili
Rastúca cena ropy opäť výrazne pomohla investorom, ktorí veria Latinskej Amerike. Akciové fondy zamerané na túto oblasť zarobili podľa portfóliového manažéra Across Investment Services Miroslava Čameka svojim podielnikom v dolároch v priemerne 5,06 percenta. Solídne si viedli aj ázijské akciové fondy, ktoré po prepade z minulého týždňa zarobili 2,47 percenta. V tesnom závese skončili akciové fondy zamerané na strednú a východnú Európu, pričom k lepšiemu zhodnoteniu prispeli podľa Čameka východoeurópske trhy.

Korunové fondy
Dlhopisové fondy denominované v korunách na týždennej báze mierne klesli, korunové peňažné fondy zaznamenali, naopak, minimálny prírastok. "Výnosová krivka slovenských štátnych dlhopisov uplynulý týždeň zvýšila svoj sklon," vysvetľuje portfóliový manažér Tatra Asset Managementu Ondrej Vilinovič. Výnosy dlhopisov s najkratšou splatnosťou mierne klesli a výnosy dlhopisov s najdlhšou splatnosťou sa posunuli smerom nahor pod vplyvom rastu európskych výnosov. Okrem toho investori vyčkávali na včerajšie vyhlásenia Národnej banky Slovenska, ktorá rozhodovala o kľúčových úrokových sadzbách. Ponechanie úrokových sadzieb na nezmenenej úrovni nikoho nerozhádzalo... napriek silnému presvedčeniu ohľadne kladného posunu úrokovej sadzby.

Investičné tipy na tento mesiac s časopisom Investor
Kategória fondov Kúpiť Predať Podržať
Korunové dlhopisové ** ** ****
Euro dlhopisové * ***** **
Americké dlhopisové * **** ****
Dlhopisové – východná Európa *** * ****
Euro akciové **** - ****
Americké akciové *** ** ***
Akciové – východná Európa ***** ***
Spracované pre hn podľa názorov odborníkov zo spoločností VÚB Asset Management, Asset Management Slovenskej sporiteľne, Across Investment Services, UniBanka, Privatbanka, Investičná a Dôchodková, ČSOB Asset Management a Ľudová banka. Upozornenie: Informácie a názory v uvedenej tabuľke nie sú ponukou na nákup alebo predaj ktoréhokoľvek finančného produktu. Strany spolupracujúce na tabuľke nezodpovedajú za prípadné finančné straty vzniknuté z dôvodu nesprávneho použitia informácií. S každou investíciou je spojené riziko a výnosy dosiahnuté v minulosti nie sú zárukou budúcich výnosov. Každá hviezdička reprezentuje názor jedného analytika.

Priemerné týždenné zhodnotenie vybraných skupín fondov po prepočte na slovenské koruny k 27. 1. 2005
Skupina fondov %
Peňažné korunové 0,04
Peňažné v cudzej mene -0,92
Dlhopisové korunové -0,09
Euro dlhopisové -1,19
Dolárové dlhopisové -2,34
CEE dlhopisové -0,46
Európske akciové 1,75
Americké akciové -1,02
Globálne akciové -0,03
Technologické akciové 0,17
CEE akciové 1,13
Zmiešané 0,21
Zdroj: Investičná a Dôchodková, správ. spol., a.s., SASS
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
28. apríl 2024 18:49