StoryEditor

Únia bude mať technologický inštitút

25.10.2006, 00:00
Autor:
Ján KlčJán Klč

Európska komisia pripravuje pôdu na vytvorenie Európskeho technologického inštitútu (ETI) v roku 2008. Inštitút by sa mal skladať z malej ústrednej riadiacej štruktúry a zo siete "znalostných a inovačných spoločenstiev", ktoré budú vykonávať úlohy inštitútu. Inštitút, ktorý by mal byť vlajkovou loďou špičkovej kvality v oblasti inovácie, výskumu a vyššieho vzdelávania v Európe, by mal fungovať v rokoch 2008 až 2013 s rozpočtom 2,4 miliardy eur. Tieto finančné prostriedky budú pochádzať z rôznych zdrojov vrátane príspevku priamo z rozpočtu únie a príspevkov zo súkromného sektora. Očakáva sa tiež, že ZIS získajú finančné prostriedky na bežnom súťažnom základe z príslušných programov, akými sú napríklad Siedmy rámcový program pre výskum, programy celoživotného vzdelávania a konkurencieschopnosti a inovácií, ako aj zo štrukturálnych fondov. "Potrebujeme inovácie na to, aby bola Európa konkurencieschopná na celosvetovej úrovni. Zároveň potrebujeme európsky priestor na inovácie, v rámci ktorého sa bude rozvíjať mimoriadna kvalita. Cieľom inštitútu je pritiahnuť talenty a spojiť najlepších aktérov znalostného trojuholníka. ETI prostredníctvom svojich sietí odstráni hranice, ktoré oddeľujú výskum, vzdelávanie a podnikanie, aby sa tak uvoľnil potenciál Európy v oblasti inovácií," povedal na margo návrhu nariadenia predseda komisie José Manuel Barroso.
Inštitút bude fungovať pod dohľadom správnej rady a okolo 60 vedeckých a podporných pracovníkov. Správnu radu bude tvoriť vyvážená reprezentatívna skupina 15 popredných osobností z oblasti podnikania a vedy a ďalší štyria členovia zastupujúci zamestnancov a študentov z inštitútu.
Znalostné a inovačné spoločenstvá sú základným charakteristickým znakom ETI. Má ísť o spoločné podniky partnerských organizácií zastupujúcich vysoké školy, výskumné organizácie a podnikateľské subjekty. Budú ustanovené na zmluvnom základe s ETI, avšak budú disponovať vysokou mierou autonómie, pokiaľ ide o spôsob ich vlastnej organizácie a spôsob, akým dosiahnu stanovené ciele. V plnej miere budú integrovať inovačné, výskumné a vzdelávacie aspekty.
Podľa návrhu komisie by ETI mal vytvoriť približne šesť znalostných a inovačných spoločenstiev do roku 2013, zameraných na strategické dlhodobé výzvy v oblastiach, ktoré majú kľúčový potenciálny hospodársky a spoločenský význam pre Európu. Prvé dve znalostné a inovačné spoločenstvá by mohli byť vytvorené v roku 2010.

Ako bude fungovať inštitút
V centre koncepcie bude správna rada ETI s administratívou, právnym servisom, ktorá určí strategické vedecké výzvy v interdisciplinárnych oblastiach (napr. zelená energia alebo nanotechnológie). Potom budú vo forme súťaže vybrané a podporené "znalostné spoločenstvá" na vykonávanie úloh spojených s výskumom, so vzdelávaním a s inováciami v týchto oblastiach. Tieto "znalostné spoločenstvá" budú integrovanými partnerstvami pozostávajúcimi z tímov, ktoré zostavia univerzity, výskumné organizácie a priemysel.

Komisár Ján Figeľ:
"Ako základňa špičkovej kvality bude inštitút schopný pritiahnuť najlepších študentov a výskumných pracovníkov z celého sveta, a takto upevniť postavenie Európy ako aktéra v oblasti vzdelávania a výskumu na celosvetovej úrovni. Inštitút postaví inovácie do centra znalostného trojuholníka. Podniky budú ústrednými partnermi na strategických a prevádzkových úrovniach inštitútu. Spoločnosti budú priamo zapojené do výskumných a vzdelávacích činností, čím pomôžu podporiť podnikateľské zmýšľanie u absolventov a výskumných pracovníkov."

Budovanie inštitútu
-- Európsky parlament a rada majú prijať návrh na vznik inštitútu pred koncom roku 2007 alebo na začiatku roku 2008
-- Správna rada ETI by mala byť vymenovaná v roku 2008
-- ETI má začať fungovať v roku 2009
-- prvé dve "znalostné a inovačné spoločnosti by mali byť zostavené v roku 2010
-- do roku 2013 by malo vzniknúť až šesť inovačných spoločností

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 17:42